Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Baltijas biržas pasaules norišu dēļ piedzīvo pamatīgu kritumu

Baltijas akciju tirgi aizvadītajā nedēļā piedzīvoja pamatīgu kritumu, ko izraisīja lejupslīde pasaules finanšu tirgos pēc paziņojuma par ASV investīciju giganta "Lehman Brothers" bankrotu. Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" (OMXBBGI) šīs nedēļas laikā samazinājās par 7,88% - līdz 448,07 punktiem. Kopējais Baltijas biržu apgrozījums, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, gandrīz dubultojās, sasniedzot 14 miljonus latu (19,9 miljonus eiro).

Cenas kāpumu Baltijas biržu oficiālajos sarakstos nedēļas griezumā nepiedzīvoja neviena akcija.

Lielākais cenas kritums Baltijas oficiālajos sarakstos nedēļas laikā savukārt bija Igaunijas nekustamo īpašumu kompānijai "Trigon property Development" - tās cena samazinājās par 18,1% - līdz 0,86 eiro par akciju. Lietuvas investīciju kompānijas "Invalda" akcijas vērtība saruka par 17,73% - līdz 3,57 eiro. Savukārt trešo lielāko akciju cenas kritumu šonedēļ piedzīvoja Latvijas kuģošanas uzņēmuma "Latvijas kuģniecība" akcija - tās vērtība samazinājās par 16,96% - līdz 1,32 eiro par vienu akciju.

Baltijas biržās lielākais apgrozījums šonedēļ tika sasniegts tirdzniecībā ar Lietuvas bankas "Ukio bankas" akcijām - 2,9 miljoni eiro. Otru lielāko apgrozījumu veidoja Igaunijas tirdzniecības uzņēmuma "Tallinna Kaubamaja" akcijas - 2,4 miljoni eiro. Savukārt Igaunijas kazino operatora OEG akciju kopējais apgrozījums bija 2,2 miljoni eiro.

Rīgas biržas indekss piedzīvo pēdējos divarpus gados lielāko kritumu

Rīgas Fondu biržas (RFB) indekss OMXR aizvadītās nedēļas laikā kritās par 10,45% - līdz 440,6 punktiem, kas ir lielākais Rīgas biržas indeksa kritums vienas nedēļas laikā pēdējo divarpusgadu laikā. Kopējais tirdzniecības apgrozījums salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu dubultojās, sasniedzot 300,9 tūkstošus latu (428 tūkstošus eiro).

"Swedbank" akciju brokeris Juris Jankovskis uzsvēra, ka lielais kritums ir saistīts ar norisēm pasaules tirgos, kurus nedēļas sākumā pamatīgi sašūpoja ziņa par ASV investīciju bankas "Lehman Brothers" bankrotu, kā arī bažas par problēmām citās lielās finanšu kompānijās. Šajos apstākļos daudzi investori agresīvi pārdeva savas akcijas, lai no tirgus izņemtu naudu.

"Skaidri redzams, ka lielākie kritumi ir likvīdākajām akcijām, kuras varēja ātri pārdot. Nelikvīdajām akcijām, kurām pircējus atrast ir grūtāk, cenu samazinājums nav tik iespaidīgs," vērtēja Jankovskis, atzīmējot, ka tirdzniecības apgrozījums, izņemot "Latvijas kuģniecību", tomēr ir uzskatāms par nelielu.

"Īpatnēji ir tas, ka korelācija ar pasaules tirgiem, kad tajos valda negatīvas tendences, Rīgas biržai ir ļoti izteikta. Savukārt, kad pasaules biržas palecas, tad ietekme uz šejienes tirgu izpaužas daudz slābanāk," vērtēja ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Parex Asset Management" finanšu tirgus analītiķis Jānis Praņēvičs, piebilstot, ka pēc vairāku valstu institūciju nedēļas beigās izteiktajiem solījumiem palīdzēt grūtībās nonākušajiem finanšu tirgiem gan Eiropas un ASV, gan Krievijas biržās cenas kāpa un kopējie nedēļas zaudējumi nav ļoti lieli, ko nevarētu teikt par Rīgas biržu.

"Parex Asset Management" pārstāvis prognozēja, ka arī nākamā nedēļa Rīgas biržā būs svārstīga, tomēr noteikti pozitīvāka par aizvadīto. "Tomēr jautājums ir - cik ilgi? Arī pasaulē solītie pasākumi tirgu stabilizēšanai pagaidām nevieš pārliecību, ka tie atrisinās problēmas ilgtermiņā," piebilda Praņēvičs.

Biržas oficiālajā sarakstā cenas pieaugumu nedēļas laikā nepiedzīvoja neviena uzņēmuma akcija. Savukārt otrajā sarakstā nedēļas griezumā cena palielinājās tikai "Rīgas juvelierizstrādājumu rūpnīcai" - par 28,6% - līdz 0,09 latiem (0,13 eiro).

Lielāko kritumu oficiālajā sarakstā nedēļas griezumā piedzīvoja "Latvijas kuģniecības" akcija - par 16,96% - līdz 0,93 latiem (1,32 eiro). Ar 13,5% kritumu sekoja koncerna "Ventspils naftas" akcija, kura tagad maksā 1,6 latus (2,28 eiro). Otrajā sarakstā par 11,04% - līdz 2,74 latiem (3,9 eiro) kritās "Latvijas Krājbankas" pirmās emisijas akcijas cena.

Lielākais tirdzniecības apgrozījums aizvadītajā nedēļā bija ar "Latvijas kuģniecības" akcijām - 161 tūkstoši latu (229 tūkstoši eiro).

Tallinas birža atkal beidz nedēļu ar akciju cenu kritumu

Pēc augustā reģistrētajiem cenu kāpumiem gandrīz visu Tallinas biržā tirgoto akciju cenas aizvadītajā nedēļā atkal samazinājās. Tallinas biržas indekss OMXT nedēļas laikā samazinājās par 5,53% - līdz 502,12 punktiem, un apgrozījums bija 141,19 miljoni kronu (9 miljoni eiro).

"Kopumā šonedēļ bija vērojama relatīvi smaga lejupslīde. Ja [piektdien] nebūtu noticis kāpums, tad gala iznākums būtu vēl bēdīgāks. Tallinas biržā šobrīd laikam nav neviena pilnīgi laimīga investora, jo naudu ir zaudējuši gan biržas veterāni, gan jaunpienācēji. Šobrīd nav vērts pārdot akcijas, ja nu vienīgi kādam nauda ir ārkārtīgi vajadzīga," aģentūrai BNS teica "Marfin Pank Eesti" brokeris Kristjans Tolmatss.

Viņš arī atzīmēja, ka valdību izteiktie solījumi finansiāli atbalstīt finanšu sistēmas akciju tirgiem ir devuši jaunu cerību.

Nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Vara" akcijas cena aizvadītajā nedēļā kritās par 7,93% - līdz 7,2 kronām (0,46 eiro). Apģērbu ražotāja "Baltika" akcijas cena samazinājās par 7,91% - līdz 30,98 kronām (1,98 eiro). Savukārt telekomunikāciju uzņēmuma "Eesti Telekom" akcijas cena nedēļas laikā kritās par 4,86% - līdz 100,92 kronām (6,45 eiro).

Vislielākais apgrozījums bija mazumtirdzniecības grupai "Tallinna Kaubamaja", vislielākais cenas kritums - nekustamo īpašumu uzņēmumam "Trigon Property", bet neviens uzņēmums nepiedzīvoja akciju cenu kāpumu.

Viļņā akciju cenas turpina kristies

Viļņas biržā akciju cenas visas aizvadītās nedēļas gaitā samazinājās, tikai piektdien piedzīvojot nelielu kāpumu. Viļņas biržas indekss OMXV saruka par 9,45% - līdz 374,79 punktiem.

Oficiālajā sarakstā bankas "Ūkio bankas" akcijas cena kritās par 16,3% - līdz 2,26 litiem (0,65 eiro), un nedēļas apgrozījums bija 9,974 miljoni litu (2,9 miljoni eiro). Fiksēto telekomunikāciju operatora "Teo LT" akciju cena samazinājās par 3,94% - līdz 1,95 litiem (0,56 eiro), un akciju apgrozījums bija 6,763 miljoni litu (1,9 miljoni eiro). Savukārt "Šiauliu bankas" akciju cena kritās par 11,54% - līdz 1,61 litam (0,47 eiro), un bankas akciju apgrozījums bija 5,818 miljoni litu (1,7 miljoni eiro).

Otrajā sarakstā minerālmēslu ražotāja "Lifosa" akciju cena pieauga par 1,64% - līdz 62 litiem (17,96 eiro), un akciju apgrozījums bija 1,549 miljoni litu (449 tūkstošu).

Kopējais nedēļas tirdzniecības apgrozījums Viļņas biržā bija 36,329 miljoni litu (10,5 miljoni eiro), no tā - 32,376 miljoni litu (9,3 miljoni eiro) oficiālā saraksta akcijām.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses