Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Banku zaudējumi septiņos mēnešos sarūk par 21,9% līdz 312,8 miljoniem latu

Šā gada pirmajos septiņos mēnešos Latvijas banku sektora kopējie zaudējumi sasniedza 312,8 miljonus latu, kas ir par 21,9% mazāk nekā pērn attiecīgajā laikā. Zaudējumi galvenokārt radušies saistībā ar uzkrājumiem nedrošiem kredītiem, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati. Ar peļņu strādāja astoņas Latvijas bankas un divas ārvalstu banku filiāles, kuru tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos ir 14,1%.

Pēc komisijas datiem, jūlijā iepriekšējā tempā turpināja sarukt banku sektora kredītportfelis – mēneša laikā tas samazinājās par 0,7% jeb 98,5 miljoniem latu un jūlija beigās sasniedza 14,9 miljardus latu, t.sk. rezidentu mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikums samazinājies nedaudz lēnāk nekā rezidentu uzņēmumiem izsniegto kredītu atlikums, t.i. attiecīgi par 0,6% un 1%.

Lai gan jūlijā banku sektorā kopumā no jauna izsniegti kredīti 217 miljonu latu apmērā, tomēr tas vēl joprojām ir mazāk par banku amortizētajām kredītu summām, tādēļ kredītportfelis kopumā turpina sarukt.

Jūlija beigās bez maksājumu kavējuma bija 71,5% no banku izsniegtajiem kredītiem. Lai gan kopējais kredītu ar maksājumu kavējumiem atlikums jūlijā samazinājās, tomēr kredītu ar maksājumu kavējumu, kas pārsniedz 90 dienas, apmērs pieauga par 1,5% un to īpatsvars banku kredītportfelī jūlija beigās sasniedza 19,4%. Kredītos ar maksājumu kavējumu virs 90 dienām lielākais īpatsvars bija rezidentu mājsaimniecībām izsniegtajiem kredītiem mājokļa iegādei un rezidentu uzņēmumiem operācijām ar nekustamo īpašumu izsniegtajiem kredītiem.

Jūlijā turpināja samazināties banku uzkrājumu nedrošajiem kredītiem ikmēneša pieauguma temps - no 2,5% jūnijā līdz 1,4% jūlijā, savukārt izveidoto uzkrājumu nedrošajiem kredītiem kopējais apmērs banku sektorā jūlija beigās sasniedza 1,7 miljardus latu jeb 11,4% no banku kopējā kredītportfeļa.

Noguldījumu bāze Latvijas banku sektorā joprojām ir saglabājusies virs desmit miljardiem latu, t.i. par 1% jeb 106,2 miljoniem latu mazāk nekā jūnija beigās, kas ir skaidrojams ar a/s Parex banka restrukturizācijas procesa gaitā veikto Valsts kases noguldījuma samazinājumu par 99 miljoniem latu, kas tika transformēts a/s Citadele banka pamatkapitālā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses