Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

"Belokon Holdings" vēlas izvērst darbību ārzemēs

Valērijam un Vilorijam Belokoņiem piederošais "Belokon Holdings" (BH), kas iesaistījies vairākos investīciju projektos Latvijā, vēlas izvērst darbību ārzemēs, pirmdien publicētā intervijā laikrakstā _Dienas Bizness _stāsta holdinga valdes priekšsēdētāja Anita Lase.

"Stratēģija vērsta uz ieguldījumiem ārpus Latvijas. Tas ir priekšnosacījums, kas izriet no tagadējās ekonomiskās dzīves - nevar norobežoties vienā teritorijā. Tādējādi būtu loģiski, ja mēs varētu vēl būt kaut kur citur pasaulē," stāsta BH vadītāja, piebilstot, ka uzņēmuma vadībai ir idejas, bet tā ir ļoti piesardzīga.

BH vēlētos kļūt par pasaules līmeņa holdinga kompāniju, kur apjoms mērāms ne vien simtos miljonu, bet miljardos, ja runa ir par kapitalizāciju, norāda uzņēmuma pārstāve.

A.Lase klāsta, ka patlaban holdings saņemot daudz projektu pieteikumu, bet ar tādiem, kas atzīstami par pilnvērtīgiem projektiem, mēnesī atnākot vismaz pieci cilvēki. Šogad projektu esot vairāk, jo ļoti daudziem parādījušās problēmas ar finansējumu. "Visi atzīst, ka naudas meklētāji šogad ir ļoti daudz, jo bankas naudu nedod," saka BH pārstāve.

Viņa intervijā klāsta par pašreizējiem holdinga ieguldījumiem, skaidrojot, ka viens no principiem, pie kura uzņēmums pieturas, ir: jebkuram projektam trīs gadu laikā jāspēj pašam individuāli, bez aktīvas iejaukšanās sākt ģenerēt peļņu.

"Ja jāturpina iejaukties ilgtermiņā un detaļās, kā tas bija, piem., alus ražotāja "Kimmels Rīga" gadījumā, tad jāatzīst, ka darījām kaut ko nepareizi," atzīst BH valdes priekšsēdētāja. Viņa norāda, ka akcionāram ir jādod stratēģiskas norādes, jādefinē mērķi, kādā brīdī jādod nauda un jāņem, bet nevajadzētu iejaukties tieši darbībā. "Ir dabisks investora lēmums, ja ilgtermiņā neizdodas projektu izveidot par pelnošu, kā tas bija "Kimmel" gadījumā. Zaudējumi daudzu gadu garumā neļāva turpināt projektu, tāpēc to apstādinājām. Joprojām sev sakām, ka apstādinājām, bet nevaram pateikt, ka esam pilnīgi atteikušies no idejas turpināt alus ražošanu."

Viņa neizslēdz iespēju, ka alus ražošana tiks atsākta, taču vienlaikus pieļauj, ka varētu projektu pārdot.

Pēc viņas domām, ar labiem rādītājiem strādājusi Valērija Belokoņa un ekspremjera Einara Repšes ieguldījumu sabiedrība - pirmais ieguldījumu fonds B&R Global One strādā kopš aprīļa un pirmie trīs mēneši ir noslēgti ar 4% peļņu, kas pašreizējā situācijā akciju tirgū, viņasprāt, ir ļoti labs rādītājs.

"Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība tapa brīdī, kad ieguldījumu sabiedrībām bija ļoti labvēlīgs attīstības periods. Ideja bija nobriedusi jau sen, bet projektā, ko arī holdinga pašas amatpersonas vēlējās īstenot, E.Repše bija palīgs, kas atnāca ar ideju," stāsta A.Lase. Aktīvi klientus sākt piesaistīt plānots brīdī, kad būs izveidota ērta fonda apliecību iegādes sistēma. Pagaidām fonda aktīvi nav lieli, jo faktiski ir vairāki klienti, kuru vidū ir holdings un E.Repše.

Savukārt futbola klubs "Blackpool" pilnībā esot Valērija Belokoņa projekts, uz ko sākotnēji holdinga vadība skatījusies ar piesardzību, jo tas likās ļoti riskants - investīcijas nebija pamatotas ar kluba finanšu situāciju. "Taču informācija, ka V.Belokoņs iekļuvis Anglijas turīgāko uzņēmēju sarakstā ar 200 miljoniem sterliņu mārciņu īpašumu vērtību ir publisks apstiprinājums šīs investīcijas vērtībai.

Stabils un veiksmīgs uzņēmums, kas iztiek bez iejaukšanās un strādā ar peļņu, esot "Baltic International Bank", tikmēr laikraksts Telegraf esot "sāpju bērns", kas daudz izmaksā. "Tā kā šis projekts jau ilgstoši strādā ar zaudējumiem, mēģinām domāt par citiem laikraksta attīstības ceļiem. Kopumā gribam palikt laikrakstu biznesā, tāpēc skatāmies uz iespējām. Process ir sarežģīts."

Par perspektīvākajām nozarēm Latvijā A.Lase uzskata nozares ar pievienoto vērtību, piemēram, farmāciju, ķīmiju. Taču vienlaikus, pēc viņas domām, šo nozaru problēma ir tā, ka tās ir specifiskas, tajās var darboties profesionāļi un tās prasa lielas investīcijas. "Tas ir ceļš, kas ejams, nav vienkāršs, bet domāju, ka ekonomiskā situācija vienkārši piespiedīs."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses