Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Bijušie Parex īpašnieki: valsts gribēja palīdzēt, bet nezināja, kā

Bijušie Parex bankas īpašnieki Viktors Krasovickis un Valērijs Kargins intervijā _Latvijas Avīzei _pauž viedokli, ka valsts lēmums pilnībā savā kontrolē pārņemt _Parex _akcijas un atsavināt tās līdzšinējiem vadītājiem nav tipisks Eiropas praksei. Baņķieri jutuši valdības vēlmi palīdzēt, tomēr, viņuprāt, valdība nav zinājusi, kā to izdarīt.

“Viss sagriezās tā, ka vispirms atdevām 51% akciju un pēc tam visu pārējo apmaiņā pret valdības palīdzību bankai. Tas nav visai tipiski un atbilstoši citur Eiropā sniegtajam atspaidam, kad strādājošai bankai, kura ievērojusi visus normatīvus, īpašniekiem atsavina visas akcijas,” intervijā saka V.Kargins.

V.Krasovickis stāsta, ka lūguši valdības garantijas pēc tam, kad valdība piešķīra šādas garantijas Liepājas metalurgam, pretī neprasot nedz akciju ieķīlāšanu, nedz ko citu. Sākotnēji pieņemts, ka bankai būs nepieciešami 200 miljoni skaidras naudas aizdevuma.

“Redziet, mūsu lūgums valdībai bija palīdzības lūgums. Mēs nebijām domājuši nedz par akciju atdošanu, nedz nacionalizāciju. Spriedām, ka mums izpalīdzēs, un pēc tam aizņēmumu, uz kājām atkal nostājušies, valstij atdosim. Tā nauda, ko mums piedāvāja, bija kredīts ar gandrīz 25 procentiem gadā,” intervijā avīzei stāstīja V.Kargins.

Par “dīvainībām” viņi nosauc baumu izplatīšanu par Parex, minot arī bankrota piesaukšanu, kādēļ valsts un pašvaldību uzņēmumi no bankas izņēmuši naudu.

Bijušie bankas īpašnieki jutuši valdības vēlmi palīdzēt, tomēr, viņuprāt, valdība nav zinājusi kā to izdarīt. Viņi piekrita, ka notikumi būtu risinājušies citādi, ja valdībai būtu vairāk naudas rezervē. Kā piemēru bijušie baņķieri min Zviedrijas valdības rīcību, izveidojot atbalsta fondu 1,5 triljoniem zviedru kronu apmērā – summu, kurai ļauts pieteikties ikvienai bankai, kam tikai ir nepieciešamība.

“Tagad manai meitiņai ir divreiz vairāk tēta, bet trīsreiz mazāk naudas,” satricinājumu ietekmi uz privāto dzīvi komentēja V.Kargins.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses