Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Brīdina Zviedrijas bankas par pieaugošiem riskiem Baltijas valstīs

Baltijas valstīs, īpaši Latvijā, pēdējā laikā ir palielinājies straujas lejupslīdes risks, kas var ietekmēt Baltijā strādājošās Zviedrijas bankas SEB un "Swedbank".

Tā savā jaunākajā pārskatā par Zviedrijas finanšu sektora stabilitāti brīdina finanšu regulators "Finansinspektionen" ("Fi").

Pārskatā uzsvērts - lai gan ar darbību Baltijā saistītie riski joprojām ir salīdzinoši mazi, tie arvien palielinās, lielāko apdraudējumu radot zviedru banku peļņai.

"Pēdējā gada laikā risks, ka biznesa ciklos Igaunijā, Latvijā un Lietuvā notiks krass kritums, ir palielinājies. Tas it īpaši attiecas uz Latvijas ekonomiku, kuru daudzi uzskata par pārkarsušu un kurā ir liela nelīdzsvarotība," norāda pārskata autori.

Viņi secina, ka ASV augsta riska hipotekāro kredītu krīzes izraisītā turbulence globālajos finanšu tirgos nav gājusi secen arī zviedru kredītiestādēm. Lai gan Zviedrijas banku saistība ar Amerikas riskantajiem kredītiem ir niecīga, notikušā dēļ šīs Ziemeļvalsts bankām ir kļuvis grūtāk piekļūt finansējumam augstāku likmju un īsāku dzēšanas termiņu dēļ.

"Dabiski, ka neskaidrības starptautiskajos finanšu tirgos palielina ievainojamību pret citiem satricinājumiem," pausts pārskatā, uzsverot, ka viena no riskantākajām jomām zviedru banku biznesam ir kreditēšana Baltijas valstīs.

Pārskatā atgādināts, ka bizness Baltijā veido nozīmīgu daļu no "Swedbank" un SEB aktivitātēm - šīs bankas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā izsniegušas attiecīgi 16% un 12% no to kopējā kredītportfeļa.

"Straujš kreditēšanas pieaugums biznesa ciklu augšupejas periodos var radīt problēmas riska izvērtējuma jomā, jo daudziem aizņēmējiem Baltijā nav kredītvēstures, savukārt banku darbības finansiālā kapacitāte nav pārbaudīta cikla lejupslīdes periodos. Tādēļ palielinās kļūdainu kreditēšanas lēmumu risks. Tas, ka Baltijas valstis tiek uzskatītas par pārkarsušām, riskus vēl pavairo," brīdina Zviedrijas regulators.

"Fi" tomēr atzīst, ka zviedru bankas ir apliecinājušas, ka apzinās pastāvošos riskus un ir īstenojušas pasākumus to mīkstināšanai. Regulators pauž pārliecību, ka Baltijā strādājošajām zviedru kredītiestādēm ir pietiekami liels kapitāls, lai tiktu galā ar esošo situāciju, kuras dēļ varētu rasties ārkārtīgi lieli zaudējumi no kreditēšanas kādā Baltijas valstī.

"Zviedru bankas arī spēj veiksmīgi tikt galā ar varbūtību, ka turbulence skar visas trīs Baltijas valstis vienlaikus. Tomēr, tā kā Baltijas tirgos tās gūst visnotaļ būtisku peļņas daļu, pastāv risks, ka šādas problēmas Baltijā var izraisīt papildu ilgtermiņa sekas," rezumēts pārskatā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses