Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

"Creditreform": Latvijas iedzīvotāju rēķinu nomaksas paradumi nav kļuvuši sliktāki

Latvijā pagaidām nav vērojamas tendences, ka pasliktinātos iedzīvotāju rēķinu nomaksas paradumi un situācija ir labāka nekā daudzās Rietumeiropas valstīs, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" atzina kredītinformācijas un parādu iekasēšanas kompānijas "Creditreform Latvija" valdes loceklis Māris Baidekalns.

""Creditreform" skatījumā pašreizējā situācija neuzrāda būtiskas izmaiņas iedzīvotāju maksāšanas paradumos un situācija ir daudz labvēlīgāka nekā daudzās Rietumeiropas valstīs, kur liels iedzīvotāju īpatsvars nespēj kārtot savas kredītsaistības. Mūsu kredītu tirgus joprojām nav piesātināts, un par atbildīgu aizdošanu kreditori Latvijā uztraucas laikus. Tomēr jebkāds ekonomikas satricinājums var radīt ķēdes reakciju," viņš stāstīja.

Baidekalns norādīja, ka arī statistika par kredītiestāžu neatgūstamo kredītu īpatsvaru uzrāda pavisam nelielu pieaugumu. "Straujais darba algu kāpums un uzņēmumu peļņas rādītāji nebūt neliecina par uzņēmumu un iedzīvotāju maksātspējas kritumu," viņš teica.

"Creditreform Latvija" vadītājs pastāstīja , ka šā gada astoņos mēnešos parādu piedziņas pieprasījumu skaits darījumos starp komersantiem pieaudzis par 20%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ko vairāk var izskaidrot ar kopējo komercdarījumu skaita pieaugumu nekā ar uzņēmumu maksātspējas pasliktināšanos.

"Maksājumu kavējumi parasti ir priekšvēstnesis lielākām maksātspējas problēmām, kuras komercdarījumos starp Latvijas uzņēmumiem pašlaik nav tik aktuālas, tomēr ir iespējamas, samazinoties ekonomiskās attīstības tempiem," viņš skaidroja.

Savukārt fizisko personu kavēto maksājumu summa šogad ir pieaugusi par 10%, bet parādnieku skaits konkrētiem kreditoriem pieaudzis proporcionāli klientu skaitam, un šīs izmaiņas tiek kompensētas ar savlaicīgu kreditoru reakciju uz maksājumu kavējumiem, kā arī ātru parādu piedziņas kompāniju iesaistīšanu parādu piedziņas procesā, norādīja Baidekalns.

Viņš informēja, ka šā gada astoņos mēnešos "Creditreform Latvija" ir pārņēmusi 83 tūkstošus kavēto maksājumu piedziņas lietu un galvenās nozares bija finanšu pakalpojumi, telekomunikācijas, komunālie pakalpojumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses