Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

ECB nogaidošā pozīcija iesaldē EUR bāzes procentu likmi 4% līmenī

Šodien, 6. decembrī, Eiropas Centrālā Banka (ECB) nolēma nemainīt eiro bāzes procentu likmi, bet ECB vadītāja preses konferencē sniegtais eiro zonas ekonomikas novērtējums un izmantotās frāzes ļauj prognozēt eiro bāzes procentu likmes saglabāšanos patreizējā līmenī vismaz nākamos 3-6 mēnešus. Savukārt Anglijas Centrālā Banka šodien samazināja mārciņas bāzes procentu likmi no 5.

75% uz 5.50%. Pārliecinoši lielākā daļa no Latvijā izsniegtajiem kredītiem kompānijām un privātpersonām ir eiro valūtā. Līdz ar to EUR starpbanku procentu likmju izmaiņas būtiski ietekmē kredītņēmēju izdevumus. 3 mēnešu EURIBOR likme šodien tika fiksēta 4.884% līmenī, sasniedzot gan pēdējo 7 gadu augstāko vērtību, gan lielāko 3 mēnešu EURIBOR likmes un ECB bāzes likmes starpību kopš EUR valūtas ieviešanas 1999. gadā. Kopš šā gada sākuma 3 mēnešu EURIBOR likme ir pieaugusi par vairāk kā 1% un šis likmes pieaugums pie patreizējiem Latvijas kredītu apjomiem eiro valūtā ir palielinājis rezidentu procentu maksājumus par vairākiem miljoniem eiro gada laikā. Ivita Asare, Nordea Latvija Resursu piesaistes departamenta vadītāja: “ECB šobrīd atrodas vissarežģītākajā situācijā starp pasaules centrālajām bankām, jo no vienas puses 2008. gadā prognozētā ekonomiskās izaugsmes tempu samazināšanās attaisnotu bāzes procentu likmju samazināšanas cikla uzsākšanu, bet no otras puses, lai ierobežotu pieaugošo inflāciju un inflācijas gaidas, būtu nepieciešama bāzes procentu likmes palielināšana. Turklāt situācijai nepalīdz arī pieaugošās uzticības problēmas Eiropas starpbanku tirgū, kas sākās jau šī gada augustā pēc problēmām Amerikas sub-prime kredītu tirgū un augstais EUR valūtas kurss. Patreiz galvenais ECB uzdevums būs sekot līdzi jaunākajiem Eirozonas ekonomikas datiem, lai pirms varbūtējā procentu likmju samazināšanas cikla uzsākšanas, gūtu pārliecību par ekonomikas izaugsmes tempu krasu samazināšanos nākotnē un inflācijas gaidu līmeņa nepalielināšanos.” Nordea Markets prognozē, ka eiro bāzes procentu likme varētu saglabāties 4.00% līmenī turpmāko pusgadu un tad iespējams sekotu paaugstinājums uz 4.25% atzīmi, ja būs normalizējies EUR starpbanku tirgus un starpība starp 3 mēnešu EURIBOR likmi un EUR bāzes likmi būs samazinājusies līdz apmēram 20bp. Savukārt 3 mēnešu EURIBOR likme jau nākamā gada pirmajā ceturksnī varētu samazināties līdz 4.40% atzīmei un saglabāties šajā līmenī visu 2008. gadu. Šodien Anglijas CB, sekojot Amerikas un Kanādas CB, samazināja Anglijas mārciņas bāzes procentu likme no 5.75% uz 5.50%. Tirgus dalībnieki šādu rīcību no Anglijas CB gaidīja tikai daļēji – noskaņojums tirgū bija par labu procentu likmju samazināšanai, bet nebija vienprātības par to, kad būs pirmais samazinājums. Nākotnē ir sagaidāma turpmāka mārciņas bāzes procentu likmes samazināšana, sakarā ar prognozēto ekonomiskās izaugsmes tempu samazināšanos industrializētājās valstīs 2008. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses