Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Eiropā akciju cenas strauji kāpj pēc centrālo banku masveidīgās intervences naudas tirgū

Pēc krasās lejupslīdes pagājušajā piektdienā pirmdien Eiropas akciju cenas strauji cēlās, jo vairāku valstu centrālās bankas, tostarp Eiropas Centrālā banka (ECB), ir iepludinājušas naudas tirgos milzīgas summas, lai mazinātu bažas par visaptverošu kredītu krīzi.

Tomēr vairākums ekonomistu apgalvo, ka satricinājumi neesot beigušies un pašreizējais akciju cenu kāpums varot būt īslaicīgs.

Neilgi pēc tirgus atvēršanas Londonas vadošo akciju indekss cēlās par 1,39%, Frankfurtē nozīmīgāko akciju indeksi palielinājās par 0,95%, Parīzē - par 1,19%.

Arī vairākos Āzijas tirgos pirmdien akciju cenas sāka piesardzīgi celties, tomēr tirdzniecība ir svārstīga un tās apjomi - salīdzinoši zemi, jo pašlaik visa uzmanība koncentrējas uz to, uz kādas nots sāksies jaunā tirdzniecības nedēļa Ņujorkas Fondu biržā.

Eiro zonas starpbanku tirgū atjaunojas normālā situācija, pirmdien paziņoja ECB. Tomēr nule kā ECB iepludināja tirgū skaidras naudas līdzekļus vēl 48 miljardu eiro apjomā, šādu lēmumu skaidrojot ar vēlmi vēl vairāk atspriegot tirgu. Pagājušajā ceturtdienā un piektdienā ECB jau iepumpēja tirgū rekordlielu summu - 155,85 ASV dolārus.

Arī Japānas Banka, kas pagājušajā piektdienā iepludināja tirgū triljonu jenu, lai apslāpētu ASV hipotekāro kredītu krīzes izraisīto paniku tirgos, pirmdien informēja, ka grasās savu devumu likviditātes vairošanā papildināt ar vēl 600 miljardiem jenu.

"Būtu naivi domāt, ka sliktākais ir aiz muguras," komentējot situāciju fondu tirgos, sacīja kompānijas "CMC Markets" galvenais analītiķis Deivids Džounss.

Savukārt "ABN Amro" ekonomiste Melinda Smita sacīja: "Šķiet, tirgū valda vispārējs noskaņojums, ka pagājušās nedēļas kredītu problēmas var samilzt vēl vairāk, pirms situācija sāk uzlaboties."

"Mēs prognozējam vēl lielākas problēmas nākotnē," sacīts reitingu aģentūras "Standard & Poor\'s" komentārā.

"Eiropas finanšu sistēmai draud nopietna krīze, tomēr tā nebūs katastrofāla," sacīja ASV investīciju bankas "Morgan Stanley" analītiķis Arts Hogans. Viņš uzsvēra, ka, iespējams, būšot vajadzīgas vairākas nedēļas, kamēr izdosies noskaidrot augsta riska mājokļu kredītu problēmas patiesos apjomus.

Vairāki citi analītiķi atzīst, ka ASV mājokļu kredītu krīze, visticamāk, kādu laiku turpināšot turēt savā varā pasaules tirgus, tomēr tās ietekme būšot mērena, jo risks esot sadalīts starp investoriem visā pasaulē.

"Risks nekoncentrējas kādā vienā konkrētā vietā, un tirgum tā ir laba zīme," sacīja "Bank of America" vecākais ekonomists Žils Moeks.

Savukārt finanšu kompānijas "Global Insight" ekonomists Hovards Ārčers pastāstīja, ka tirgiem būtu jāstabilizējas saistībā ar centrālo banku veiktajām naudas injekcijām.

"Turklāt svarīgi ir tas, ka eiro zonas valstu ekonomiskie pamatrādītāji joprojām ir visnotaļ spēcīgi, tāpēc cerams, ka tas ļaus ierobežot vispārējo [kredītu krīzes] ietekmi uz ekonomiku," viņš norādīja.

Saistībā ar nedienām Savienotajās Valstīs tirgos ir pastiprinājies satraukums par globāla mēroga kredītu krīzi, kuras dēļ privātpersonām un uzņēmumiem banku aizņēmumu saņemšana var kļūt grūtāka un dārgāka.

Augsta riska hipotekārie kredīti tika izsniegti amerikāņiem, kuri neatbilda kredītu saņemšanas kritērijiem ar parastām likmēm lielākoties saistībā ar sliktu kredītvēsturi. Šādi aizdevumi ir riskantāki gan aizņēmējam, gan aizdevējam saistībā ar augstāku procentlikmju un vājas kredītvēstures kombināciju.

Pašreizējo krīzi ir izsaukušas bažas, ka bankām, kuras cietīs zaudējumus augsta riska kredītu tirgū, varētu būt nepietiekami skaidras naudas līdzekļi, lai turpinātu normālu kreditēšanas darbību, tādējādi izraisot vispārēju kredītu krīzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses