Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

EK apstiprina Latvijas pagaidu atbalstu Hipotēku bankai un sāk tās pārveides pasākumu izpēti

Eiropas Komisija ir piešķīrusi pagaidu apstiprinājumu Latvijas veiktajiem atbalsta pasākumiem, kas nepieciešami, lai pakāpeniski izbeigtu Latvijas Hipotēku un zemes bankas (LHZB) komercdarbību, vienlaikus uzsākot padziļinātu izmeklēšanu nolūkā izvērtēt, vai atbalsts LHZB ir saskaņā ar ES valsts atbalsta noteikumiem.

Komisija pagaidu kārtībā ir apstiprinājusi atbalstu LHZB, kas iekļauj 2010. gada martā veiktu rekapitalizāciju 70,2 miljonu latu apmērā, papildus rekapitalizācijas pasākumu, rezerves likviditātes instrumentu, garantijas LHZB komercdaļas starptautiskajiem kreditoriem un likviditātes atbalstu "slikto" aktīvu maksātspējīgai likvidācijai.

"LHZB no jauktas attīstības bankas un komercbankas tiek pārveidota par attīstības banku, vienlaikus pakāpeniski nodalot tās atlikušo komercdarbību. Komisija atbalsta banku šajā procesā, jo tas uzlabos bankas darbību attīstības atbalsta jomā. Komisijai vēl ir nepieciešams savākt visu nepieciešamo informāciju, lai nodrošinātu, ka LHZB komercdarbībai piešķirtais atbalsts ir saskaņā ar Komisijas valsts atbalsta noteikumiem par restrukturizācijas atbalstu. Mēs turpinām mūsu konstruktīvo dialogu ar Latvijas iestādēm, un es esmu pārliecināts, ka mēs panāksim apmierinošu iznākumu," sacīja par konkurences politiku atbildīgais Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Hoakins Almunja.

Komisijai jo īpaši ir nepieciešams vairāk skaidrības par atskaites punktiem, kas paredzēti komercdaļas pārdošanai, kā arī turpmāka informācija par to darbību likvidāciju, kuras īstermiņā nav iespējams pārdot. Atbalstam, kas tiek sniegts bankai, ir jābūt ierobežotam līdz minimumam, ir jāveic pienācīgi pasākumi, lai ierobežotu konkurences kropļošanu, un Hipotēku bankas saimnieciskajai darbībai, ja tā tiek turpināta pēc pārdošanas, ir jābūt dzīvotspējīgai.

Attiecībā uz bankas darbību attīstības jomā Komisija turpinās pārbaudīt, kā praksē tiek garantēta LHZB darbības atbilstība valsts atbalsta noteikumiem. Savā izvērtējumā tā centīsies nodrošināt, ka banka nesniedz aizdevumus, kurus varētu iegūt arī no komercbankām.

Padziļinātas izmeklēšanas uzsākšana ir ierasta prakse sarežģītās lietās banku nozarē, un šis fakts neļauj izdarīt nekādus secinājumus par izmeklēšanas galīgo rezultātu. Tā sniegs iespēju Komisijai uzklausīt ieinteresēto personu viedokļus un novērtēt, vai LHZB pārveides process par attīstības banku, tai skaitā tās komercaktīvu pārdošana, atbilst Komisijas norādījumiem par valsts atbalstu finanšu iestādēm

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses