Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

"Fitch" pazemina Lietuvas kredītreitinga prognozi no stabilas pret negatīvu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") piektdien paziņoja, ka ir pazeminājusi Lietuvas kredītreitinga prognozi no stabilas pret negatīvu, par iemeslu šādam lēmumam minot inflācijas spiedienu un eiro ieviešanas paredzamo atlikšanu šajā Baltijas valstī.

Vienlaikus aģentūra ir apstiprinājusi Lietuvas ilgtermiņa reitingu saistībām ārvalstu valūtā A līmenī.

"Negatīvā prognoze atspoguļo pieaugošo inflācijas spiedienu un eiro ieviešanas attālināšanos - "Fitch" negaida, ka Lietuvai izdosies ieviest eiro ātrāk kā 2013.gadā -, kā arī Lietuvas ārējās nelīdzsvarotības būtisku pieaugumu un neskaidrības par to, kā šī Baltijas valsts nodrošinās pakāpenisku pāreju ilgtspējīgākas izaugsmes gultnē," norāda "Fitch" analītiķis Eds Pārkers.

Savā paziņojumā "Fitch" prognozē, ka saistībā ar nenoteiktības pieaugumu globālajā finanšu vidē Lietuvas maksājumu konta deficīts 2007.gadā pieaugs līdz teju 14% no iekšzemes kopprodukta pretstatā 11% 2006.gadā.

Analītiķi atzīst, ka lēmums par reitinga prognozes pazemināšanu nav pārsteidzošs.

"Lai gan ekonomikas pārkaršana Lietuvā nav tik izteikta kā Latvijā un Igaunijā, situācija neuzlabojas," sacīja "Nordea" ekonomists Mika Erkila, norādot uz faktu, ka Lietuvas Seims ceturtdien pieņēma nākamā gada valsts budžetu ar deficītu, par spīti ekonomistu mudinājumiem īstenot stingrāku fiskālo politiku. Turklāt oktobrī Lietuvā inflācija sasniedza 7,6%, kas bija augstākais līmenis kopš 1997.gada, viņš piebilda.

"Standard & Poor\'s" Lietuvai piešķīris reitingu A līmenī, bet "Moody\'s" - A2 līmenī. S&P Lietuvas reitinga prognozi no stabilas pret negatīvu mainīja maijā.

Martā "Fitch Ratings" brīdināja, ka visām trijām Baltijas valstīm kredītreitingi nākotnē var tikt pazemināti saistībā ar pazīmēm, kas liecina par ekonomikas pārkaršanu, kā arī tādēļ, ka Latvija, Lietuva un Igaunija nav noteikušas reālus termiņus eiro ieviešanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses