Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

FKTK: nebanku iestādēs ir sliktāka situācija ar kredītu atdošanu nekā bankās

Nebanku iestādēs ir sliktāka situācija ar kredītu atdošanu nekā bankās, jo no nebanku iestādēm bija daudz vieglāk paņemt kredītu, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Irēna Krūmane.

Viņa paskaidroja, ka nebanku sektors, kuram arī ir ietekme uz finanšu sektoru, tiek uzraudzīts, izmantojot Kredītu reģistru. Šajā reģistrā tiek iekļauti visi lielākie nebanku sektora dalībnieki.

"Pirmkārt, kopējā kreditēšanas aina uzrāda, ka viņu izsniegtie apjomi nav nozīmīgi. Otrkārt, tā klientu grupa, kas ir nebanku sektoram, ir arī banku sektoram, un tas diemžēl nav tas labākais klientu segments. Nenoliedzami, ka no nebanku iestādēm bija vieglāk paņemt kredītu, līdz ar to ir sliktāka situācija ar kredītu atdošanu nekā bankām," norādīja FKTK priekšsēdētāja.

Viņa piebilda, ka Kredītu reģistrā ir iekļautas lielākās nebanku iestādes. Spriežot valdībā par stingrāku nebanku iestāžu uzraudzību, tika nolemts vērot, cik daudz viņiem ir aizņēmēju, cik daudz ir šo slikto kredītu, kā arī - kā situācija attīstās.

"Ir jāļauj darboties Kredītu reģistram, un tad būs arī redzama statistika. Taču jau tagad varam pateikt, ka viennozīmīgi ir ļoti žēl, ka Kredītu reģistrs ir tik vēlu sācis darboties," atzina Krūmane.

Kredītu reģistrs ir Latvijas Bankas izveidota informācijas sistēma, kurā tiek uzkrātas un pastāvīgi glabātas ziņas par aizņēmējiem un aizņēmējiem galviniekiem, tai skaitā, apdrošināšanas sabiedrību gadījumā par regresātiem un regresātu galviniekiem, viņu saistībām un to izpildes gaitu. Kredītu reģistrs veidots, lai ļautu Kredītu reģistra dalībniekiem precīzāk novērtēt aizņēmēju kredītspēju un efektīvāk vadīt kredītriskus.

Ziņas no Kredītu reģistra saņem tikai Kredītu reģistra dalībnieki. Kredītu reģistra dalībnieki ir Latvijas reģistrētās bankas un to meitassabiedrības, līzinga, faktoringa un patēriņa kredītu sabiedrības, kas sniedz ar kredītrisku saistītus finanšu pakalpojumus, ārvalstu banku filiāles, Latvijā reģistrētās apdrošināšanas sabiedrības un krājaizdevu sabiedrības, kā arī Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses