Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

"Goldman Sachs": Latvijas piemērs apliecina, ka prasībām pret eirozonas dalībvalstīm jābūt iespējami augstām

Latvijas piemērs apliecina, ka prasībām pret potenciālajām eirozonas dalībvalstīm jābūt pēc iespējas augstākām, atsaucoties uz globālās investīciju bankas "Goldman Sachs" pētījumu par Baltijas valstīm, piektdien raksta "Dienas Bizness" (DB).

«Vistiešākās sekas, kuras Latvijas pieredze būs radījusi pārējām jaunajām ES dalībvalstīm, ir tādas, ka Eiropas Centrālā banka un eirozonas dalībnieki gūs apstiprinājumu savam viedoklim, ka prasībām pret potenciālajām eirozonas dalībvalstīm jābūt pēc iespējas augstākām,» apskatā teikto citē laikraksts.

Pētījuma autori norāda, ka Baltijas valstis uzvedušās tā, it kā tās jau būtu pievienojušās eirozonai un tajās vērojamās problēmas, piemēram, augstā inflācija, lēmumu pieņēmējus vedinās domāt, ka tieši tāpat uzvedīsies arī citas jaunās dalībvalstis, līdz tās būs iekļāvušās eirozonā.

"Goldman Sachs" eksperti pētījumā atzīmē, ka Latvija lepojas ar ļoti strauju iekšemes kopprodukta pieaugumu - pēdējo trīs gadu laikā aptuveni 31,6 %, taču eksperti norāda, ka tas audzis milzīgā patēriņa dēļ, kas «ir novedis līdz tādam tekošā konta deficītam, kas attīstītās valstīs līdz šim pat nebija iedomājams.»

Šajā kontekstā "Goldman Sachs" norāda, ka tikai Latvijā, mēģinot samazināt kārtējo maksājumu konta deficītu, kā risinājums varētu tikt izmantota valūtas kursa režīma maiņa - ļaujot latam attiecībā pret eiro svārstīties lielākā nekā šobrīd Latvijas Bankas noteiktajā 1% diapazonā.

Pēc pētījumā atzītā, šī maiņa varētu izraisīt nacionālās valūtas devalvāciju, kas it sevišķi smagi skartu kredītus ņēmušos. Šī iemesla dēļ Latvijas valdība valūtas kursa režīma maiņu neizvēlēšoties kā pirmo risinājumu, taču ar laiku apstākļi varot spiest veikt arī šādu soli, "Goldman Sachs" ekspertu rakstīto atreferē avīze.

DB atgādina, ka Latvijas Banka ir stingri pateikusi, ka lata devalvācijas nebūs, turklāt minējusi, ka devalvācija Latvijas ekonomikai būtu «inde», nevis «zāles».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses