Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ieviesīs licencēšanu nebanku kredītdevējiem

Valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotos grozījumus likumos, kuru mērķis ir nodrošināt nebanku kredītdevēju licencēšanas sistēmas izveidi, informē ministrija. Licencēšanas mehānismu plānots ieviest no 2011.gada 1.jūlija.

Grozījumi paredz, ka kreditēšanas pakalpojumus patērētājiem varēs sniegt tikai komersanti, kas saņēmuši licenci. Prasība saņemt licenci neattieksies uz bankām, kā arī komersantiem, kas piedāvā slēgt patērētāja kreditēšanas līgumus savu preču vai pakalpojumu iegādei, nepiesaistot trešās personas finansējumu.

Paredzams, ka licenci izsniegs Patērētāju tiesību aizsardzības centrs un par licences saņemšanu būs jāmaksā valsts nodeva vismaz 1000 latu apmērā.

Ar iecerētajām izmaiņām plānots uzlikt arī jaunus tiesiskus pienākumus kredītu devējiem, nosakot pienākumu uzņemties papildu atbildību un iesaistīties strīdu risināšanā starp ražotāju, pārdevēju vai pakalpojumu sniedzēju un patērētāju, ja ražotājs, pārdevējs vai pakalpojumu sniedzējs atsakās izpildīt patērētāja likumīgās prasības saistībā ar preci vai pakalpojumu, kuras iegādei ņemts kredīts.

Likumprojekts nosaka arī noteiktos gadījumos tiešu kredīta devēja pienākumu izvērtēt patērētāja spējas atmaksāt kredītu pirms kredīta izsniegšanas vai kredīta summas palielināšanas līguma darbības laikā, kā arī nosaka patērētāja atteikuma tiesības no noslēgtā kreditēšanas līguma un šo tiesību realizēšanas noteikumus.

Papildus grozījumos tiks noteikts, ka līgumsoda apmēram ir jābūt proporcionālam patērētāja kreditēšanas līgumam un, līgumsoda proporcionalitāti vērtējot, tiks ņemti vērā līguma neizpildīšanas vai nepienācīgas izpildīšanas radītie zaudējumi u.c. apstākļi.

Grozījumi tiks veikti Patērētāju tiesību aizsardzības likumā un likumā Par nodokļiem un nodevām. Ar tiem arī tiks pārņemta Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva par patēriņa kredītlīgumiem.

Likumprojekti vēl jāapstiprina Saeimā. Vēl būs nepieciešams izdot jaunā redakcijā Ministru kabineta noteikumus par patērētāja kreditēšanas līgumu, kā arī līdz šā gada 1.novembrim jāizstrādā un jāiesniedz valdībai noteikumi, nosakot licences izsniegšanas, anulēšanas un darbības apturēšanas kārtību, kā arī valsts nodevas likmi un tās maksāšanas kārtību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses