Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Ārējie apstākļi solās būt labvēlīgi, kaut ģeopolitiskie un tirdzniecības karu riski saglabājas

Inerce dzen ekonomiku uz priekšu

Par spīti satricinājumiem finanšu nozarē, nervozitāti globālo notikumu ietekmē, tai skaitā par starptautiskās tirdzniecības kariem, gada 1. ceturksnī Latvijas IKP ir audzis par 4,3%.

Gada pirmajos mēnešos rūpniecības veikums bija labs, proti, +3%. Tikmēr eksporta pieaugums pārsteidza – divos mēnešos +15%. Arī tirdzniecība "gāja no rokas", par ko liecina kāpums mazumtirdzniecībā par 5%. Tāpat nav šaubu par notiekošo būvniecības nozarē, kur iesācies izteikts buma periods un kāpums par 35%. Arī pārējos pakalpojumu sektoros sagaidāms veselīgs kāpums.

Turpmāko ceturkšņu veikumu ietekmēs globālie procesi, jo īpaši eirozonā. Janvārī ekonomikas noskaņojums sasniedza augstāko līmeni pēckrīzes periodā. Kaut vēlāk mazinājās, tas joprojām ir pietiekami augsts. Līdzīga virzība vērojama OECD ekonomikas izaugsmes norādes indeksam, kas, kaut arī krities, norāda uz stabilu izaugsmi šogad.

Līdz ar to ārējie apstākļi solās būt labvēlīgi, kaut ģeopolitiskie un tirdzniecības karu riski saglabājas.

Iekšzemē, pateicoties situācijai darba tirgū, algu kāpumam, valdīs labvēlīga augsne tālākam patēriņa pieaugumam. Neliela aktivitāte ir sagaidāma nekustamā īpašuma nozarē. Pozitīvo ainu bojā kritums ostu (-18,2%) un dzelzceļa (-15,4%) kravu apgrozījumā. Sagaidāms, ka apgrozījuma kritums šogad turpināsies. Aktivitātes kritums turpinās dominēt finanšu nozarē, kur iespējami arī krasi negatīvi pavērsieni. Turklāt jau aizgājušo notikumu lielākā ietekme sāks izpausties turpmākajos periodos.

Pērn, ekonomikai uzrādot pieaugumu 4,5%, tā sasniedza izaugsmes augstāko punktu un sagaidāms, ka pieauguma temps pakāpeniski palēnināsies. Ņemot vērā globālo ciklu un izteikti negatīvās tendences atsevišķos sektoros, šā gada izaugsmes prognoze ir 3,7%.


 


 


 


 

Top komentāri

Racingers
R
algas aug, ekonomika strauji ceļas, bezdarbs krītas.... No kurienes tas viss? Nezinu nevienu, kam bizness vai algas augtu. Apkārt tikai bankroti, parādi un aizbraukšana. Beidziet tās priekšvēlēšanu pasakas Gēbelsa stilā, banku kundziņi
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses