Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Ekonomiskās perspektīvas pasaulē sola labvēlīgu pieprasījuma pieauguma turpināšanos

Inflācija septembrī nedaudz atslābst

Septembrī vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,3%. Savukārt gada inflācija noslīdēja līdz 2,9%. Lielākā ietekme uz inflācijas pieaugumu gada laikā bija degvielas, auto apdrošināšanas, piena un tā produktu, gaļas, sviesta, siltumenerģijas, tabakas un dārzeņu sadārdzinājumam.

Inflācijas straujais kāpums, kas bija vērojams martā un aprīlī ir nedaudz pierimis. Gada atlikušajos mēnešos inflācijas līmenis svārstīsies 2,5%-2,8% robežās. Savukārt līdz ar gadu miju būs vērojams cenu lēciens, ko ietekmēs nodokļu izmaiņas, galvenokārt akcīzes nodokļa palielināšanas dēļ.

Pārtikas, jo īpaši piena produktu, cenas šogad ir uzrādījušas krasāku kāpumu, nekā tika gaidīts. To noteica pieprasījuma atdzīvošanās apstākļos, kad piedāvājums bija pielāgojies jaunam līdzsvaram un nespēja reaģēt uz izmaiņām tirgū. Tuvākā perspektīvā situācija normalizēsies, taču ekonomiskās perspektīvas pasaulē sola labvēlīgu pieprasījuma pieauguma turpināšanos. Tajā pašā laikā tam sekos arī piedāvājums, kas kāpumu ierobežos.

Inflācijas izmaiņas atspoguļo arī naftas cenas atgūšanos, kam seko arī siltumenerģijas cenas. Patlaban skatījums uz tirgu ir, ka tirgū turpinās valdīt pietiekams daudzums naftas, kas nozīmē, ka turpināsies cenu īstermiņa svārstības, ko noteiks sezonālās izmaiņas pieprasījumā, piemēram, naftas pārstrādes rūpnīcu apkopes periods un arī OPEC lēmumi, bet ne fundamentālas izmaiņas tirgū. Šā gada inflācijas prognoze ir 3%. Nākamgad nodokļu reformas ietekmē inflācija turēsies šā gada līmenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses