Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kāpums būvniecībā kompensē kritumu finanšu sektorā

Šī gada sākumā ekonomika ir turpinājusi strauji augt. Salīdzinot ar iepriekšējā gada 4. ceturksni, šī gada pirmajos trīs mēnešos IKP pieauga par 1,7% (sezonāli un kalendāri izlīdzināti dati). Savukārt, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, IKP palielinājās par 4,3% (neizlīdzināti dati). Fantastiski strauji ir augusi būvniecība (+35%). Citos sektoros, kā piemēram, mazumtirdzniecībā (+5%) un rūpniecībā (+3%) izaugsme kļuvusi mērenāka, bet tā joprojām ir ļoti laba.

Straujais kāpums būvniecībā ir pārspējis iepriekšējā gada sniegumu un liecina par spēju investīciju kāpumu. To veicina gan Eiropas Savienības (ES) fondu projektu īstenošana, gan augstā jaudu noslodze, gan arī dažādu iepirkumu centru/veikalu un biroju būvniecība. Izskatās, ka šī gada sākumā ļoti straujais pieaugums būvniecībā ir vairāk nekā kompensējis nerezidentu segmenta banku biznesa sarukumu. Pie tam pēdējais, kā jau gaidīts, nav atstājis negatīvu ietekmi uz vietējo ekonomiku.

Nerezidentu noguldījumu krituma ietekmē visdrīzāk turpināja sarukt finanšu sektora pievienotā vērtība, un tas kopā ar dzelzceļa kravu plūsmu kritumu, visticamāk, bija atbildīgs arī par vājo pakalpojumu eksporta sniegumu. Savukārt preču eksportā gads iesākās jaudīgi, un tas atspoguļojās arī apstrādes rūpniecības ražošanas apjomu kāpumā (+6% janvārī un februārī), kas gan nedaudz palēninājās, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni. Minimālās algas kāpums un iedzīvotāju ienākuma nodokļu samazināšana/atvieglojumu paaugstināšana veicināja vidējās algas kāpumu, kas pozitīvi ietekmēja mazumtirdzniecību un, visdrīzāk, arī patēriņu kopumā.

Gaidāms, ka arī nākamajos ceturkšņos vietējā ekonomika būs gana spēcīga, lai tiktu galā ar nerezidentu segmenta banku biznesa sarukumu. Swedbank prognoze ekonomikas izaugsmei šogad ir 3%. Ņemot vērā spēcīgo gada sākumu, 3% ir ļoti piesardzīga prognoze, bet pašlaik to saglabājam – nerezidentu noguldījumu mazināšanās turpināsies, importam būtu jāaug straujāk nekā gada sākumā, ņemot vērā būvniecības un investīciju aktivitātes pieaugumu, izaugsmes temps kļūs lēnāks galvenajos eksporta tirgos, kam kopumā Latvijas IKP izaugsmes temps turpmākajos ceturkšņos būtu jāpalēnina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses