Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Kavēto kredītu apjoms pieaug, sasniedzot 11% banku kredītportfeļa

Kavēto kredītu apjoms ir pieaudzis, un patlaban kredīti ar maksājumu kavējumiem ir 11% no banku kopējā kredītportfeļa, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) kārtējais pārskats par Latvijas banku darbību šā gada otrajā ceturksnī.

FKTK Dienu informēja, ka uz pērnā gada beigām šis īpatsvars veidoja 6,8%, bet uz šā gada pirmā ceturkšņa beigām - 9,1%.

Komentējot jaunākos datus, komisijas priekšsēdētāja Irēna Krūmane pauž viedokli, ka Latvijas bankas ir gatavas šādai situācijai, un to rādot gan izveidoto uzkrājumu līmenis, gan regulāra datu analīze un banku individuālais darbs ar katru klientu.

Bankas, ievērojot piesardzības principu savā darbībā, šā gada otrajā ceturksnī ir palielinājušas uzkrājumu apjomus nedrošajiem kredītiem kopumā par 15%, un tagad uzkrājumu līmenis ir sasniedzis 0,7% no nebankām izsniegto kredītu kopsummas. 2008.gada sākumā šis rādītājs bija ap 0,6%.

Latvijas banku sistēmā otrajā ceturksnī aktīvi ir pieauguši par 5,4%. Izsniegto kredītu apjoms vidēji audzis par 5%, lielākais izsniegto kredītu apjoma pieaugums ir uzņēmējdarbībai – par 6,2%. Savukārt mājsaimniecībām izsniegto kredītu apjoms audzis par 2%. Piesaistīto noguldījumu apjoms kopumā audzis par 8%, liecina FKTK dati.

Arī, neskatoties uz uzkrājumu pieaugumu nedrošajiem kredītiem, banku peļņa ir bijusi 162,9 miljoni latu. Tā kā uzkrājumu pieauguma temps ir bijis straujāks nekā peļņas samazinājums, tad var secināt, ka banku peļņa būtu bijusi pat lielāka, salīdzinot ar iepriekšējā gada rādītājiem, proti, 187 miljoni latu, secina komisija. Kā uzskata I.Krūmane, vidējā kapitāla atdeve Latvijas bankās, kas otrajā ceturksnī bijusi 17,7%, globālās finanšu krīzes apstākļos ir augsts rādītājs. Kapitāla pietiekamības vidējais rādītājs Latvijas bankās ir 12,2%, tātad Latvijas bankām tas vairāk nekā pusotru reizi pārsniedz minimālo kapitāla pietiekamības prasību ES – 8%. Tāpat Latvijas bankām ir augsta likviditāte – 51% (normatīvs ir 30%).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses