Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

KP vēl nezina, cik ilgu laiku prasīs "Parex bankas" darījuma izvērtēšana

Konkurences padome (KP), kas pagaidām nav saņēmusi ziņojumu par "Parex bankas" akciju nonākšanu "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" ("Hipotēlu banka") īpašumā, vēl nezina, cik ilgu laiku varētu prasīt šī darījuma izpēte - tas atkarīgs no iesniegtās informācijas un precizitātes, Dienai skaidroja KP vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova.

Patlaban ziņojums par plānoto darījumu tiek gaidīts no "Hipotēku bankas", kas iegūs izšķirošu ietekmi "Parex bankā". Kā skaidroja I.Kabanova, par apvienošanās brīdi tiek uzskatīts brīdis, kad saskaņā ar darījuma noteikumiem tirgus dalībnieks iegūst īpašumtiesības uz otra tirgus dalībnieka akcijām.

Vaicāta, vai tas, ka līgums par "Parex bankas" akciju nonākšanu "Hipotēku bankas" īpašumā, iespējams, tiek parakstīts šodien, tātad pirms ziņojuma iesniegšanas padomei, tiktu uzskatīts par pārkāpumu, KP pārstāve norādīja, ka praksē
nereti apvienošanās dalībnieki šādās vienošanās ietver atliekošus noteikumus, arī nosacījumus par atļauju saņemšanu no uzraugošām iestādēm. KP arī patlaban nav zināmi konkrētie darījuma noteikumi. Līdz ar līguma parakstīšana neliecina par to, ka apvienošanās dalībnieki neievēro Konkurences likumā paredzētos apvienošanās noteikumus.

Kā skaidro KP, katru apvienošanos vērtē, ņemot vērā, vai apvienošanās rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis, kā arī, vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū.

Veicot apvienošanās izpēti, var ņemt vērā arī vairākus citus aspektus, taču tie nav obligāti, to vērtēšanas nepieciešamību izvērtē katrā lietā individuāli. To vidū ir konkrētā tirgus struktūra, tirgus dalībnieku radītā konkurence, kā arī nepieciešamība saglabāt un attīstīt konkurenci Latvijas tirgū, tirgus dalībnieku ekonomiskais un finansiālais stāvoklis, alternatīvu tirgu pieejamība piegādātājiem un patērētājiem, administratīvās un citas barjeras ieiešanai konkrētajā tirgū, konkrēto preču pieprasījuma tendences, starpnieku un patērētāju intereses,iespējamie šķēršļi konkurencei, tirgus dalībnieku stāvoklis starptautiskajā tirgū un to preču un pakalpojumu eksporta iespējas, patērētāju un sabiedrības iespējamais sociālais vai ekonomiskais guvums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

EK devusi piekrišanu Parex pārņemšanai

Valdība vienojas valsts naudu no "Parex bankas" neizņemt

"Parex bankas" jaunais prezidents būs "Hipotēku un zemes bankas" vadītājs Inesis Feiferis

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses