Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kredītmaksājumu kavējumu pieaugums ir diezgan straujš, atzīst FKTK

Kredītmaksājumu kavējumu pieaugums ir diezgan straujš, trešdien intervijā Latvijas Radio atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes locekle Ludmila Vojevoda. Viņa gan norādīja, ka patlaban Latvijas banku sektors ir stabils.

Viņa informēja, ka kredīti ar maksājumu kavējumiem virs 30 dienām jau ir sasnieguši aptuveni 11% no kopējā kredītportfeļa un bankas strauji palielina uzkrājumus kredītiem. Patlaban tie sasniedz 2,7% no kopējā kredītportfeļa, un, pēc L.Vojevodas prognozēm, šī tendence turpināsies. "Nav izslēgts, ka uzkrājumu līmenis pieaugs līdz 10% no kredītportfeļa," teica FKTK pārstāve.

Komisijas pārstāve stāstīja, ka FKTK veikusi speciālus auditus, lai novērtētu situāciju banku sektorā gada beigās. Īpašs uzsvars tika likts uz bankas likviditāti, kredītriska pārvaldīšanu un kapitāla pietiekamību.

"Spriežot pēc situācijas gada beigās, varu pateikt, ka situācija ir stabila," teica L.Vojevoda. Pašreizējā analīze arī nerādot, ka bankām varētu rasties problēmas ar likviditāti, kuru dēļ bankām būtu šogad jāizmanto valsts palīdzība.

Viņa atzina, ka ar likviditāti situācija ir sarežģītāka tām bankām, kas nav Eiropas banku meitasbankas. Atsevišķām bankām tiks prasīts uzlabot likviditātes riska pārvaldīšanas politikas, savukārt visām bankām tiks prasīts arī iesniegt likviditātes prognozes uz nedēļu.

Vaicāta par naudas aizplūšanu, L.Vojevoda teica: ja skatās noguldījumu atlikumus, tie samazinās - rezidentiem stabilizējas, bet nerezidentiem samazinās, lai gan samazinājuma temps ir lēnāks. Viņa gan to skaidro nevis ar to, ka klienti iet prom no bankām, bet ar to, ka pašiem klientiem samazinās atlikumi kontos, ņemot vērā situāciju ekonomikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses