Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Kredītu bums beidzies

Finanšu ministrija vērtēs, vai atteikties no nodoma vēl stingrāk iegrožot kreditēšanu.


Gan mājokļu iegādes, gan patēriņa kredītos pērn mājsaimniecībām izsniegta mazāka summa nekā 2006.gadā, liecina Latvijas Bankas (LB) statistika. Gan LB, gan ekonomisti kredītu apjoma mazināšanos skaidro gan ar vasarā ieviestajiem kreditēšanas iegrožojumiem, gan ar banku konservatīvāku kredītpolitiku. Ekonomisti uzskata, ka arī turpmāk aizdevumos vairs neizsniegs tik daudz naudas kā iepriekšējos gados, tāpēc iecerētā vēl stingrāka kreditēšanas iegrožošana vairs nav aktuāla. Atbildīgā Finanšu ministrija (FM) šo priekšlikumu sola izvērtēt.

LB dati liecina, ka mājsaimniecībām patēriņa kredītos pērn beigās bija izsniegts Ls 721 milj. No tiem teju Ls 128 milj. bija izsniegti pagājušā gada laikā. Līdz ar to kopējais patēriņa kredītportfelis pērn beigās bija par 21,5% lielāks nekā 2006.gada nogalē. Aizpagājušajā un 2005.gadā patēriņa kredītportfelis auga straujāk - par 60% līdz 70%, kad arī šajos aizdevumos tika izsniegts vairāk. "Cilvēkiem nevajag tik daudz naudas, un bezgalīgi ņemt kredītus nevar," skaidro Latvijas krājbankas pārstāve Olga Ertuganova. Viņasprāt, pērnā patēriņa kreditēšana rāda, ka šajā ziņā "piesātinājuma punkts" ir garām.

Tāpat tas ir mājokļu iegādes finansēšanā - kredītos pērn izsniegts mazāk nekā iepriekšējā gadā, jo lielās bankas kļuva piesardzīgākas un valsts noteica kreditēšanas ierobežojumus. Tie, pēc Latvijas Universitātes pasniedzējas Margaritas Dunskas domām, palīdzēja arī būtiski bremzēt patēriņa kreditēšanu. Viņa pauda viedokli, ka "šajā brīdī valstij nevajadzētu ieviest jaunus pasākumus un regulējumus".

Sākotnēji, kā Diena jau ziņoja, bija doma samazināt slieksni no pašreizējām 100 līdz 20 minimālajām mēnešalgām, kad pirkumiem kredītā nepieciešama vismaz 10% iemaksa, kā arī VID izziņa par kredītņēmēja legālajiem ienākumiem. Tagad FM prasa normatīvu grozījumos noteikt augstāku - 50 minimālo mēnešalgu - slieksni. Tā kā kreditēšana mazinās, FM vērtēs, vai atsaukt savu priekšlikumu, Dienai teica FM valsts sekretāra vietnieks Dāvids Tauriņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Igaunija apsteigs Latviju?

Latvija, līdzīgi kā daudzas Eiropas valstis, saskaras ar būtiskām demogrāfiskajām problēmām, kuru sekas būs jūtamas nākamajās desmitgadēs. Dzimstības līmenis nav pietiekams, lai kompensētu iedzī...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses