Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Krievijas Bankas šefs apsūdz Latvijas un Igaunijas kredītiestādes naudas atmazgāšanas atbalstīšanā

Baltijas valstu kredītiestādes tiek plaši izmantotas starptautiskām netīrās naudas atmazgāšanas operācijām, paziņojis Krievijas centrālās bankas prezidents Sergejs Ignatjevs.

Intervijā Sanktpēterburgas ziņu portālam "fontanka.ru" Ignatjevs sacījis, ka Krievijas Banka atklājusi aizdomīgas Krievijas organizāciju veiktas transakcijas, kuru "patiesais mērķis var būt izvairīšanās no nodokļu samaksas, norēķini par viltotām jeb tā dēvētajām pelēkā importa operācijām, kā arī noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizācija".

Turklāt, pēc Krievijas Bankas datiem, šādi naudas pārskaitījumi visbiežāk tiekot veikti par labu kompānijām, kurām ir norēķinu konti bankās Latvijā, Igaunijā un Kiprā, bet paši šo naudas līdzekļu saņēmēji ir reģistrēti Lielbritānijā, Jaunzēlandē, Kiprā, kā arī vairākās ārzonās, tostarp Britu Virdžīnās un Belizā.

Saskaņā ar izplatītāko shēmu Krievijas organizācijas pārskaita saņēmējiem milzīgas summas kā avansa maksājumus atbilstoši līgumiem par preču importu pēc komerciālas kreditēšanas nosacījumiem.

Ignatjevs kā aizdomīgu minēja faktu, ka ārvalstu organizāciju konti atvērti citu valstu bankās, piemēram, Lielbritānijas organizācija saņem bezskaidras naudas maksājumu uz savu kontu Igaunijā.

"Atklāti daudzi fakti, ka Krievijas organizācija vairākus mēnešus veic tikai avansa maksājumus par labu nerezidentiem, bet pēc tam norēķinu konti tiek slēgti. Savukārt muitas deklarāciju kopijas, kas liecinātu par preču ievešanu atbilstoši veiktajiem avansa maksājumiem, netiek uzrādītas," klāstīja Krievijas Bankas šefs.

Viņš sacīja, ka Krievijas Banka turpmāk plāno īstenot īpašu kontroli pār šādām operācijām.

Šī nav pirmā reize, kad Latvijas un Igaunijas bankas tiek apsūdzētas Krievijas kapitāla atmazgāšanā, norāda "fontanka.ru", atgādinot par 1997.gada vasaru, kad Sanktpēterburgas milicija paziņoja, ka konstatējusi plašus pārkāpumus valūtu operācijās, kas tiek veiktas caur Latvijas, Lietuvas un Igaunijas banku korespondentkontiem. Toreiz tiesu institūcijas Baltijas banku darbībā nelikumības nekonstatēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses