Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Krūmanes virzīšana FKTK vadītāja amatam finanšu nozarei bijusi negaidīta

Par to, ka pieņemts lēmums par viņas kandidatūras izvirzīšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja amatam, pašreizējā Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Irēna Krūmane esot uzzinājusi tikai trešdien vakarā, atgriežoties no komandējuma ASV, par "pārsteigumu" viņas nominēšanu sauc arī Latvijas komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons, jo asociācijā iepriekš diskutēts par citiem finanšu ministra nosauktajiem pretendentiem, un savu atbalstu nozare esot paudusi bijušā SEB bankas prezidenta Viestura Neimaņa kandidatūrai.

Taču ne FM, ne Latvijas banka (LB), kas I.Krūmani izvirzīja, nepaskaidro, kādēļ viņu domas mainījušas. "Mums ir Irēnu Krūmani visu laiku bija ļoti laba sadarbība, un nav nekādu šaubu par viņas piemērotību šim amatam, taču mums ir pārsteigums, ka viņas kandidatūra parādījās tikai tagad," Dienai saka T.Tverijons. Asociācijas padomē diskutēja tikai par FKTK priekšsēdētāja vietnieka Jāņa Brazovska un V.Neimaņa kandidatūru, ko iepriekš bija nosaucis finanšu ministrs Atis Slakteris (TP). Pēc neoficiālām ziņām J.Brazovskis no kandidēšanas attiecies pats, un asociācija esot paudusi LB savu oficiālo viedokli par to, ka atbalsta V.Neimani kā potenciālo FKTK šefu. Pēc T.Tverijona teiktā, nekādas konsultācijas ar asociāciju par I.Krūmanes kandidatūru nav notikušas. A.Slakteris gan uzsver, ka viedoklis par viņas atbilstību šim amatam ekspertiem tika prasīts, taču atklāt viņu vārdu, viņaprāt, būtu nekorekti. Kāpēc no V.Neimaņa kandidatūras tika nolemts atteikties, ne FM, ne LB nepaskaidro, paužot vien apsvērumus par labu izvēlētajai kandidātei. Neoficiāli izskanējis pieļāvums, ka lēmums par I.Krūmanes izvirzīšanu ir saistīts ar ministrijas vadības vēlmi "pārcelt" viņu citā amatā ārpus FM. Pēc aģentūras LETA informācijas I.Krūmanes vietu FM varētu ieņemt pašreizējā Kultūras ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa. "Es saprotu, ka esmu ierēdnis, kas pakļauts rotācijai, un tam jābūt gatavam," netieši šo versiju sarunā ar Dienu apstiprina arī pati I.Krūmane. Par to, ka ir pieņemts "galīgais lēmums" izvirzīt viņu FKTK vadītāja amatam, viņa esot uzzinājusi no ministra tikai trešdien vakarā, kad atceļojusi no komandējuma ASV. "Par šī lēmuma motīviem jāprasa ministram," viņa saka. I.Krūmane atzīst, ka atstās FM daļēji ar nepadarīta darba sajūtu, jo nav pabeigts, piemēram, projekts par rezultatīvo rādītāju sistēmas ieviešanu, veidojot budžetu. Vienlaikus topošā FKTK vadītāja uzsver, ka, pildot FM valsts sekretāres pienākumus, ir ļoti cieši strādājusi arī ar finanšu tirgus uzraudzības un banku sistēmas stabilitātes jautājumiem gan Latvijas, gan starptautiskā mērogā. Par saviem galvenajiem uzdevumiem jaunajā amatā viņa uzskata finanšu tirgus stabilitātes nodrošināšanu. Daudz darāmā, viņasprāt, ir arī tiesiskā regulējuma jomā, jo pašreiz Eiropas direktīvu ieviešana notiekot ar aizkavēšanos. Pēc I.Krūmanes domām, jāuzlabo arī sadarbība starp uzraugiem un tirgus dalībniekiem. Lai gan finanšu nozares pārstāvji ir izbrīnīti par šādu notikumu pavērsienu, gan banku, gan apdrošinātāju asociācija uzsver, ka I.Krūmanes kompetence un profesionalitāte nav apšaubāma. "Ceram, ka viņas vadībā FKTK kļūs arī par aktīvu finanšu stratēģijas veidotāju, nevis tikai uzraudzīs tirgu," pauž Latvijas apdrošinātāju asociācijas vadītājs Juris Dumpis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses