Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Laikraksti: arābi grib īstenot naidīgu Rīgas biržas īpašnieka pārņemšanu

Dubaijas valdības kontrolētā Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) biržu kompānija "Borse Dubai" grib īstenot naidīgu Skandināvijas un Baltijas valstu biržu operatora OMX pārņemšanu, un tās iesniegtais piedāvājums nav labāks par ASV biržas "Nasdaq" iesniegto.

Tā pirmdien vēstī laikraksti, atsaucoties uz OMX priekšsēdētāju Urbanu Bakstrēmu.

Pēc viņa teiktā, tā dēvētā industriālā sinerģija "Nasdaq" piedāvājumā ir augstāka nekā dubaijiešu piedāvājumā, lai gan OMX vēl ir jāizlemj, kuru no abiem piedāvājumiem atbalstīt, vēstī laikraksts "Wall Street Journal" (WSJ).

Avīze norāda, ka Zviedrijas valdība esot nobažījusies, ka OMX varētu nonākt Dubaijas valdības īpašumā.

"Toreiz [kad notika Zviedrijas fondu tirgus privatizācija], es nespēju iedomāties, ka cita suverēna valsts varētu iesniegt piedāvājumu OMX pārņemšanai," atzina Bakstrēms, kurš strādāja Zviedrijas Finanšu ministrijā 90.gadu beigās, kad notika OMX privatizācija.

"Pastāv daudzas iespējas, kā radīt uzticību, taču tas, kas notiek, ir diezgan dīvaini. Parasti dienu pirms iegādes piedāvājuma iesniegšanas notiek telefoniska sazināšanās ar kompāniju, kuru vēlas pārņemt, taču šoreiz man par to bija jāuzzina no internetā publicētās informācijas," Bakstrēmu citē zviedru avīze "Dagens Nyheter".

"Skaidrs ir, ka "Borse Dubai" nerūp OMX valdes viedoklis, tāpēc tās piedāvājums būtu jāuzskata par naidīgu," uzsvēra OMX priekšsēdis.

Arī viens no OMX akcionāriem "Investor AB", kura īpašumā ir 10,7% OMX akciju, paziņojis - nav apliecinājumu, ka dubaijiešu piedāvājums ir pievilcīgāks par amerikāņu iesniegto.

"Ņemot vērā industriālo loģiku, kādu mēs saskatām transatlantiskā sadarbībā, "Borse Dubai" piedāvājums nav pietiekami pievilcīgs," "Dagens Nyheter" citē "Investor AB" pārstāvi Frederiku Lindgrēnu.

Tikmēr informēti avoti vēstī, ka "Nasdaq" šefs Bobs Greifelds šonedēļ esot ieplānojis apmeklēt Zviedriju, lai tiktos ar OMX vadību un akcionāriem.

"Borse Dubai" pagājušajā piektdienā paziņoja, ka ir izteikusi 3,98 miljardu ASV dolāru (2 miljardu latu) vērtu piedāvājumu OMX pārņemšanai.

"Borse Dubai", kam jau pieder 4,9% OMX akciju un opcijas vēl 23,5% OMX akciju pirkšanai, par OMX piedāvājusi par 13,7% augstāku cenu nekā ASV birža "Nasdaq", ar kuru OMX iepriekš provizoriski vienojās par apvienošanos 3,7 miljardu ASV dolāru (1,94 miljardu latu) vērtā darījumā.

Par vienu OMX akciju dubaijieši ir gatavi maksāt 230 zviedru kronas (17,23 latus) pretstatā amerikāņu solītajām 202,3 zviedru kronām (15,15 latiem).

"Apvienotā "Borse Dubai" un OMX ļaus paātrināt OMX ekspansiju strauji augošos tirgos un padarīt OMX zīmolu par apvienotās grupas globālu platformu starptautiskai izaugsmei," sacīts Dubaijas biržas paziņojumā.

"Turklāt šādi nostiprināsies OMX kā pasaulē liela biržu tehnoloģiju sniedzēja pozīcija un biržas biedri, emitenti, institucionālie un privātie investori iegūs piekļuvi jaunām iespējām izaugsmes tirgos, saglabājoties OMX pašreizējam Ziemeļvalstu tirgus modelim," pausts paziņojumā.

"Borse Dubai" šefs Esa Kazims uzsvēra, ka apvienotā birža kļūšot par vienu no pasaulē visstraujāk augošajām lielām biržu sistēmām.

Analītiķi pauduši viedokli, ka šī Tuvo Austrumu birža uzvarēs cīņā par OMX.

"Šis piedāvājums jau tika gaidīts. Spekulācijas par to izskanējušas jau piecus mēnešus, taču nav zināms, vai šis piedāvājums būs pietiekams, lai darījums notiktu. Viss atkarīgs no tā, vai "Nasdaq" iesniegs labāku piedāvājumu, jo amerikāņu pašreizējais piedāvājums uzskatāms par "mirušu" tā pašreizējā formā," ziņu aģentūrai "Thomson Financial News" sacīja "Cheuvreux Nordic" analītiķis Frederiks Gūtenbrands.

Savukārt kādas zviedru bankas eksperts, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, norādīja, ka arābu biržas piedāvājums viennozīmīgi ir labāks nekā amerikāņu iesniegtais.

"Šobrīd, kad tirgus ir bīstami sašūpojies, priekšroka tiks dota pircējam, kas sola augstāku cenu," viņš apgalvoja.

"Arābu piedāvātā cena padara OMX ļoti dārgu, taču Apvienotajiem Arābu Emirātiem ir pieejams neierobežots naudas daudzums, un viņi var samaksāt jebkādu summu par aktīvu, kuru viņi vēlas iegūt sev," uzsvēra analītiķis.

OMX vadītājs Magnuss Bekers pēc tikšanās ar "Borse Dubai" augstākā ranga vadītājiem Stokholmā pagājušajā nedēļā pauda bažas par OMX iespējamu nonākšanu arābu kontrolē, norādot, ka tas var izraisīt negatīvu virzību OMX attīstībā.

Intervijā laikrakstam "Financial Times" OMX šefs atzina, ka esot satraukts par to, vai tirgus, kas pieder tikai vienam akcionāram, būšot pietiekami caurskatāms un regulējams. Šādā situācijā var iedragāt uzticību OMX sistēmai, brīdināja Bekers.

"Es neesmu pārliecināts, vai [OMX pāriešana "Borse Dubai" īpašumā] dos jebkādu labumu [Skandināvijas un Baltijas valstu biržu operatora] klientiem," sacīja OMX vadītājs. Viņš arī piebilda, ka joprojām neesot izpratis, kādus mērķus arābi lolo, tīkodami pēc OMX.

Maijā kļuva zināms, ka OMX par 3,7 miljardiem ASV dolāru (1,9 miljardiem latu) iegādāsies Ņujorkā bāzētā "Nasdaq", taču vēlāk cīņā par OMX iesaistījās arī "Borse Dubai", kas gan līdz šim oficiāli nav paziņojusi, ka vēlētos kļūt par vienīgo OMX īpašnieci.

Informētas personas arī vēstī, ka Dubaijas valdībai piederošā "Borse Dubai" esot lolojusi vēl ambiciozākus plānus - arī "Nasdaq" pirkšanu, taču vēlāk atteikusies no šī nodoma, jo bažījusies, ka tās pirkumi Savienotajās Valstīs var izraisīt politiskas problēmas.

Par piekto lielāko biržu Eiropā uzskatītā OMX pārvalda Kopenhāgenas, Stokholmas, Helsinku, Rīgas, Tallinas un Viļņas fondu biržas. OMX grupai pieder 92,98% Rīgas Fondu biržas akciju.

Eiropas Savienībā pēdējā laikā valda bažas, ka valsts kontrolēti investīciju fondi no Krievijas un Tuvajiem Austrumiem, kuru finansiālie muskuļi ir sasnieguši grandiozus apjomus augsto naftas cenu dēļ, pēdējā laikā arvien aktīvāk cenšas pārņemt ES kompānijas, vadoties no politiskiem, nevis biznesa apsvērumiem. Blokā ir sākušās plašas diskusijas par to, vai ir nepieciešami ierobežojumi politiski kontrolētas trešo valstu naudas ieplūšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses