Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Latvijā atbalstīs uzņēmumus, lai tie kotētos vērstpapīru biržā

Lai palīdzētu uzņēmējiem piesaistīt stratēģiskos investorus, Ekonomikas ministrija atbalstīs uzņēmēju kotēšanos vērtspapīru biržā, aģentūru BNS informēja ministrijā.

Lai to izdarītu, Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi noteikumu projektu par kārtību, kādā piešķir Eiropas Savienības atbalstu mazām un vidējām komercsabiedrībām dalībai vērtspapīru biržā.

Minētie noteikumi paredzēs prasības projekta iesniegumam, projektu iesniegumu vērtēšanas kritērijus, prasības projektu iesniedzējiem. Programmu administrēs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.

Ministrijā informēja, ka programmas mērķis ir sekmēt mazā vai vidējā komersanta pieeju finansējumam komercdarbības modernizācijai un attīstībai, kotējoties biržas sarakstā, tajā skaitā alternatīvajā vērtspapīru tirgū. Programmas kopējais finansējums 1,012 miljoni latu.

Programma paredz atbalstīt vienas kategorijas akciju kotēšanu biržas sarakstos no viena līdz trim gadiem. Uzņēmumiem tiks segta iestāšanās maksa, ikgadējā maksa un konsultāciju izmaksas alternatīvajā vērtspapīru tirgū.

Maksimālā atbalsta intensitāte no kopējām attiecināmajām izmaksām plānota 75%; maksimālais atbalsta apjoms trīs gados - 20 tūkstoši latu.

Noteikumu projekts par kārtību, kādā piešķir Eiropas Savienības atbalstu mazām un vidējām komercsabiedrībām dalībai vērtspapīru biržā, ceturtdien nodots starpinstitūciju saskaņošanai.

"Domāju, ka uzņēmumu reakcija būs - bet ne uzreiz, ar laiku un, iespējams, ne tik lielā apjomā, kā gribētos," iecerēto atbalstu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem komentēja "SEB Latvijas Unibankas" brokerpakalpojumu nodaļas vadītāja Natālija Točelovska.

Viņa uzsvēra, ka iniciatīva atbalstīt uzņēmumu kotēšanos biržā ir ļoti apsveicama, jo tas, protams, rada papildu izmaksas un uzņēmumiem būtu svarīgi, ja daļu no tām varētu segt par ES fondu līdzekļiem. Tomēr ir arī vairāki faktori, kas joprojām kavē Latvijas kompāniju vēlmi kotēt savas akcijas biržā.

"Kamēr ir ekonomiski izdevīgāk aiziet uz banku un paņemt kredītu, nevis mēģināt iegūt naudu, piesaistot investorus biržā, uzņēmumi tā arī rīkosies," atzina Točelovska, tomēr piebilstot, ka kreditēšanas tirgus un nosacījumi mainās, tādēļ arī varētu palielināties interese par biržu.

Vēl viens kavējošs faktors ir tas, ka lielākajai daļai Latvijas uzņēmumu nav pārāk lielas skaidrības par biržas darba specifiku un trūkst informācijas par to, ko reāli nozīmē akciju kotēšana tirgū, klāstīja vērstpapīru speciāliste.

Latvijā vienīgā licencētā vērtspapīru birža ir Ziemeļvalstu biržu apvienībā OMX ietilpstošā Rīgas Fondu birža.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses