Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

LB: kreditēšanas krituma tendence atsevišķās jomās beigusies

Lai gan banku attieksme pret kreditēšanu joprojām saglabājas piesardzīga, kreditēšanas krituma tendence atsevišķās jomās ir beigusies, tostarp aizvien izteiktāks ir industriālo kredītu portfeļa pieaugums, atzina Latvijas Bankas (LB) ekonomikas eksperts Vilnis Purviņš.

Viņš norādīja, ka pēc neliela sezonāla samazinājuma gada pirmajā mēnesī 2010.gada februārī naudas daudzuma apgrozībā kāpums atjaunojās, vairumam monetāro rādītāju pārsniedzot pat sezonāli augsto decembra līmeni. Naudas rādītājs M3, kas raksturo kopējo skaidrās un bezskaidrās naudas apmēru ekonomikā, februārī pieauga par 2,4%, sasniedzot 5,944 miljardus latu, bet M3 gada pārmaiņu temps no -2,3% janvārī samazinājās līdz -0,7% februārī.

Patērētāju un uzņēmēju konfidences uzlabošanās līdz ar stabilizācijas tendencēm mazumtirdzniecības apgrozījumā, eksporta kāpumu, kā arī stabilitāti iekšzemes finanšu tirgū veicināja gan iekšzemes noguldījumu (par 2%), gan skaidrās naudas pieprasījuma (par 2,1%) kāpumu, klāstīja Purviņš.

Viņš norādīja, ka februārī noguldījumu pieaugumu gan kopumā, gan uzņēmumu un mājsaimniecību sektorā noteica latu noguldījumu pieaugums (par 5,5%), bet eiro noguldījumi nedaudz samazinājās (par 1%). Iekšzemes noguldījumu gada pieauguma temps turpināja pieaugt, februāra beigās sasniedzot 2,6%, proti, bankas bija piesaistījušas par 134 miljoniem latu vairāk līdzekļu nekā pirms gada.

Purviņš norāda, ka banku attieksme pret kreditēšanu joprojām saglabājas piesardzīga un arī kredītu pieprasījums februārī bija visai zems, tādēļ privātajam sektoram izsniegto kredītu atlikums februārī turpināja mēreni samazināties (par 0,7%). "Taču kreditēšanas krituma tendence atsevišķās jomās ir beigusies - kā uzņēmējdarbības aktivitāti potenciāli veicinošs uzsverams aizvien izteiktākais industriālo kredītu portfeļa pieaugums (februārī par 0,8%), šiem kredītiem jau pieaugot arī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo mēnesi," viņš uzsvēra.

Purviņš uzsver, ka turpmākā tautsaimniecības stabilizācija, eksporta pieaugums un ārvalstu finanšu resursu ieplūde tuvākajā laikā noteiks pozitīva gada pieauguma atjaunošanos naudas piedāvājumam kopumā, galvenokārt turpinot pieaugt banku piesaistīto noguldījumu apmēram. Savukārt viens no faktoriem, kas varētu paaugstināt banku motivāciju tām pieejamos resursus plašāk virzīt tautsaimniecības attīstībai, ir Latvijas Bankas lēmums no 24.marta samazināt noguldījumu iespējas uz nakti Latvijas Bankā procentu likmi no 1% līdz 0,5%.

Jau vēstīts, ka rezidentu finanšu iestādēm, nefinanšu sabiedrībām un mājsaimniecībām banku izsniegto kredītu atlikums februāra beigās bija 13,353 miljardi latu, kas ir par 7,9% jeb 1,139 miljardiem latu mazāk nekā pirms gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses