Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Mājsaimniecības patēriņa izdevumi pērn pieaug par 21%

Mājsaimniecību patēriņa izdevumi pērn Latvijā, rēķinot uz vienu cilvēku, sasniedza 155 latus mēnesī, kas ir par 21% vairāk nekā 2005.gadā, un tas ir viens no augstākajiem rādītājiem pēdējo gadu laikā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie Mājsaimniecību budžetu pētījuma provizoriskie dati par privāto mājsaimniecību patēriņa izdevumiem 2006.gadā.

Patēriņa izdevumu pieaugums pērn bijis vienlīdz liels gan pilsētās, kur tas pieaudzis par 21%, gan laukos - par 20%.

Joprojām lielāki patēriņa izdevumi bija pilsētu ģimenēm, kurās tie sasniedza 172 latus uz mājsaimniecības locekli mēnesī, tostarp Rīgas mājsaimniecībās izdevumi sasniedza 201 latu, bet lauku mājsaimniecībās patēriņa izdevumi bija daudz zemāki - 119 latu uz katru mājsaimniecības locekli. CSP norāda, ka ne visi patēriņa izdevumi tiek realizēti naudas izteiksmē. Nozīmīgu daļu, sevišķi laukos, veido pašu saražotās produkcijas patēriņš un citi izdevumi natūrā. Vidēji Latvijā izdevumi natūrā, rēķinot uz vienu mājsaimniecības locekli, bija septiņi lati, bet lauku mājsaimniecībās - 11 latu.

Galvenā patēriņa prioritāte mājsaimniecībās joprojām ir izdevumi uzturam, pērn tie veidoja 28% no visiem patēriņa izdevumiem, bet uztura īpatsvaram katru gadu ir tendence samazināties. Būtisku īpatsvaru sasniedza izdevumi transportam un mājoklim - attiecīgi 13% un 12%. Kopumā pērn vidēji visās mājsaimniecībās izdevumi pārtikai, mājokļa uzturēšanai un komunāliem maksājumiem, transportam, kā arī apģērba un apavu iegādei veidoja 61% no kopējiem patēriņa izdevumiem.

CSP norāda, ka 2006.gadā visstraujāk pieauguši patēriņa izdevumi transportam - par 37%, atpūtas un kultūras izdevumiem - par 35%, mājokļa iekārtu iegādei, mājturības piederumiem, mājas uzkopšanai - par 28%, kā arī restorāniem, kafejnīcām un viesnīcām - par 28%, kas liecina par zināmu labklājības pieauguma tendencēm mājsaimniecībās.

CSP arī secina, ka salīdzinoši labāk dzīvo uzņēmēju un pašnodarbināto mājsaimniecības, kurām patēriņa izdevumi vidēji ir 181 lats uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī, kā arī algotu darbu strādājošo mājsaimniecības ar 164 latiem. Gan uzņēmēju un pašnodarbināto, gan algoto darbu strādājošajās mājsaimniecībās patēriņa izdevumi pārtikai veidoja 26% no kopējiem patēriņa izdevumiem. Savukārt pensionāru mājsaimniecības pārtikai tērēja 43%, mājokļa uzturēšanas izdevumu segšanai - 19% , savukārt veselībai - piekto daļu - 9,4% no kopējiem patēriņa izdevumiem.

Pētījuma dati liecina, ka visaugstākais patēriņa izdevumu līmenis bija Rīgas un Pierīgas reģiona mājsaimniecībās - attiecīgi 201 un 151 lats uz vienu mājsaimniecības locekli. Pārējos reģionos patēriņa izdevumi uz vienu mājsaimniecības locekli bija zemāki. Vispieticīgākais patēriņa izdevumu pieaugums - par 17% - pērn novērots Latgalē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses