Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

"Nordea" ekonomists: Baltijas valstīm draud nacionālo valūtu devalvācija

Baltijas valstīm draud smagā piezemēšanās ekonomikā, kas var izraisīt spekulācijas par Latvijas lata, Lietuvas lita un Igaunijas kronas devalvāciju, apgalvo Ziemeļvalstu un Baltijas banku grupas ekonomists Rodžers Vesmans.

Atsaucoties uz Vesmana teikto konferencē Viļņā, aģentūra "Bloomberg" vēstī, ka Baltijas valstu ekonomiku pieaugums, ko veicinājuši ārvalstu kredīti, nevar turpināties mūžīgi un kreditēšanas pieauguma palēnināšanās var samazināt vietējo pieprasījumu, palielināt bezdarba līmeni un novest pie nekustamo īpašumu cenu krituma.

"Ja kritums būs ļoti krass, var būt nepieciešama devalvācija, lai ierobežotu kritumu un palīdzētu ekonomikai atjaunoties," brīdināja "Nordea" speciālists.

Viņš teica, ka pašreizējā situācija Baltijas valstīs esot līdzīga notikumiem pirms ekonomiskās lejupslīdes Zviedrijā un Somijā pagājušā gadsimta 90.gadu sākumā.

Tolaik šajās Ziemeļvalstīs, tāpat kā Baltijā pašlaik, bija mākslīgi zemas procentlikmes un aizņēmumi tika veikti ārvalstu valūtās, kas veicināja bumu ekonomikā. Tam sekoja lejupslīde, nekustamo īpašumu cenu kritums un bezdarba pieaugums, atgādināja ekonomists.

Pēc viņa sniegtās informācijas, piemēram, Helsinkos laikā no 1988. līdz 1992.gadam mājokļu cenas samazinājās par pusi, savukārt bezdarba līmenis 1992.gadā pieauga līdz 21% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem iepretim 4% 1990.gadā.

Vesmans arī brīdināja, ka bažas par devalvāciju var pamudināt aizņēmējus Baltijā pārfinansēt savus kredītus no eiro uz nacionālajām valūtām, kas savukārt var noplicināt ārvalstu valūtu rezerves un piespiest īstenot Baltijas nacionālo valūtu devalvāciju.

Šogad ik pa brīdim Latvijā uzvirmo baumas par iespējamu lata devalvāciju. Latvijas Banka un Latvijas amatpersonas tās ir kategoriski noraidījušas. Tādu pašu viedokli par lita iespējamu devalvāciju paudušas Lietuvas amatpersonas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses