Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

"Nordea": tie, kas kredītus kavē darba zaudēšanas dēļ, ir visapdomīgākie aizņēmēji

_Nordea _bankai, kas ir otrais lielākais mājokļu kreditētājs Latvijā, kavēto kredītu skaits virs 30 dienām šā gada 1.ceturksnī ir sasniedzis 8,7% no kredītportfeļa, piektdien pavēstīja bankas pārstāvji. Vidēji tirgū šis cipars esot bijis 14,6%. Galvenais iemesls kavētāju skaita pieaugumam ir augošs bezdarbs, uzsvēra bankas valdes locekle Jana Strogonova.

Aptuveni 70% no nemaksātājiem ir klienti, kuru ienākumi ir samazinājušies vai kuru prognoze par ienākumiem nākotnē ir bijusi pārāk optimistiska. Savukārt nekustamo īpašumu spekulanti veido 15% no visiem kavētājiem.

Pēc Nordea secinātā, visapzinīgākie ir bijuši tie kredītņēmēji, kuri zaudēja darbu un kuriem tagad jāsamierinās ar zemākiem ienākumiem: ja tādu klientu īpatsvars veido 35%, tad viņu kavēto kredītu apjoms - tikai 24%. Ar 60% no visiem kavētājiem ir rasts kāds risinājums, taču 32% gadījumos līgumu ar neapzinīgo klientu nolemts lauzt, stāstīja J.Strogonova. "Klientiem jābūt drosmīgiem, un bieži jāpieņem grūts lēmums par īpašuma pārdošanu," teica bankas pārstāve. Pēc viņas teiktā, patlaban banka darbu zaudējošiem kredītņēmējiem piešķir trīs mēnešu garas "bezdarbnieku brīvdienas", taču jau aprīlī banka sāka saņemt lūgumus šo termiņu pagarināt, jo ar jauna darba meklēšanu cilvēkiem nesokas labi.

Šogad kredīti tiek izsniegti tiem, kuriem ir stabils darbs un pietiekošie ienākumi, taču patlaban līdz pat 80% no darījumiem ar nekustamo īpašumu notiek skaidrā naudā, nevis ar kredītu līdzekļiem, situāciju raksturoja bankas pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses