Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

"Nordicia": 59% Latvijas iedzīvotāju par svarīgāko uzskata īpašuma apdrošināšanu

59% Latvijas iedzīvotāju par svarīgāko nedzīvības apdrošināšanas veidu uzskata privātīpašuma apdrošināšanu, taču tikai katrs piektais par nozīmīgāko nosaucis arī personiskās (kustamās) mantas apdrošināšanu, liecina kompānijas Nordicia Apdrošināšana veiktais pētījums*. Saskaņā ar aptaujas datiem 54% Latvijas iedzīvotāju kustamās mantas vērtība sastāda līdz 10,000 latu.

Kaut arī vairāk nekā puse no aptaujātajiem par vērtīgāko iedzīves daļu atzinuši sadzīves un elektrotehniku, taču, ja ar mājokli notiktu kāds nelaimes gadījums, tad viņiem visvairāk būtu žēl pazudušo piemiņas lietu un informācijas nesēju, kas satur svarīgus ierakstus un būtisku informāciju.

Tikai 17% valsts iedzīvotāju ir noslēguši kustamās mantas apdrošināšanas līgumu ar kādu no apdrošināšanas sabiedrībām, turpretim katrs trešais ir apdrošinājis sev piederošo nekustamo mantu. „Piemēram, ja šodien jūsu apdrošināto mājokli appludina kaimiņš, apdrošināšanas kompānija, protams, segs īpašuma remontu. Taču jaunu sadzīves tehniku, mēbeles, saimniecības un interjera priekšmetus jums nāksies iegādāties pašam, tādējādi radot  lielus neparedzētus izdevumus. Redzot situāciju Latvijā, mēs saprotam, cik būtisks ir sabiedrības informēšanas un izskaidrošanas darbs par kustamās mantas apdrošināšanas nozīmi,» -- skaidro Nordicia Apdrošināšana vadītājs Aivars Vilnītis.

Pētījuma dati liecina, ka 54% Latvijas iedzīvotāju kustamās mantas vērtība sastāda līdz 10,000 latu. Tas nozīmē, ka nelaimes gadījumā bez attiecīgā apdrošināšanas līguma iedzīvei nodarītie zaudējumi netiks kompensēti. «Rietumu valstu pilsoņi parasti apdrošina īpašumu un mantu vienlaicīgi – kustamās mantas prēmija gadā nepārsniedz pārus desmitus eiro. Diemžēl Latvijā cilvēki bieži vien nav pietiekami informēti par to, kas ir kustamā manta un cik svarīgi ir parūpēties par tās drošību,” – atzīst A. Vilnītis. Kustamās mantas apdrošināšanas būtību viņš skaidro tikai divos teikumos: „Domās apgrieziet jūsu dzīvokli kājām gaisā. Viss, kas nokritis uz grīdas, ir kustamā manta.”

Par vērtīgāko iedzīves daļu vairākums aptaujāto, neatkarīgi no ienākumiem un kopējās mantas vērtības, atzinuši sadzīves un elektrotehniku. Turklāt sievietes tai piešķir daudz lielāku vērtību nekā vīrieši (57% pret 49%). Materiālo vērtību skalā otro vietu (18%) ieņem datu nesēji – video un audio kasetes, CD un DVD ieraksti, atmiņas kartes, kā arī dažādas piemiņas lietas. „Diemžēl neviens apdrošinātājs nevar kompensēt emocionālās ciešanas. Taču, lai paātrinātu zaudējumu atlīdzības procesu, Nordicia Apdrošināšana ir izstrādājusi sistēmu, kas ļauj pieteikt atlīdzību telefoniski,” norāda A. Vilnītis.

Aptaujas dati liecina, ka katra trešā Latvijas iedzīvotāja mājoklim kaut reizi ir bijuši nodarīti zaudējumi. Visbiežāk – 12% gadījumu – īpašums ir cietis no appludināšanas, savukārt katrs desmitais mājoklis kaut reizi ir ticis apzagts. No ugunsgrēka postījumiem ir cietuši 6% Latvijas iedzīvotāju mājokļu.

* OMD Snap Shot pētījumā, kas veikts pēc Nordicia Apdrošināšana pasūtījuma, piedalījās 911 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 20 līdz 65 gadiem. Apkopojot rezultātus, vērā tika ņemts respondentu dzimums, vecums, ienākumi un dzīvesvieta.


Par Nordicia Apdrošināšana:
Nordicia Apdrošināšana ir Zviedrijas vadošās nedzīvības apdrošināšanas kompānijas Länsförsäkringar filiāle, kas darbojas Latvijā kopš 2008. gada februāra. Šobrīd Nordicia Apdrošināšana piedāvā privātīpašuma un iedzīves apdrošināšanu.

Papildu informācija:

Aivars Vilnītis
Nordicia Apdrošināšana
T: +371 29 10 11 39
E-pasts: [email protected]


Olga Sukonņikova
Deep White
T: +371 29 44 12 92
E-pasts: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses