Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

papildināta - Apdrošinātāji saņem pirmos atlīdzību pieteikumus saistībā ar vulkāna izvirdumu

Latvijas apdrošināšanas kompānijas sākušas saņemt pirmos atlīdzību pieteikumus saistībā ar Īslandes vulkāna izvirduma radīto kaitējumu. Tas pamatā saistīts ar atceltajiem ceļojumiem, liecina kompāniju pārstāvju teiktais. Tomēr nebūt ne visi pasažieri var rēķināties ar atlīdzības izmaksu.Apdrošināšanas kompānijā Balta jau vakar, 15.

aprīlī, vērsušies četri klienti ar ceļojuma apdrošināšanas atlīdzības pieteikumiem, ziņo _Nozare.lv_. Saskaņā ar _Baltas _ceļojuma apdrošināšanas noteikumiem netiek atlīdzināti zaudējumi, kuru cēlonis ir lidojuma aizkavēšanās un/vai atcelšana, un šajā gadījumā klientiem ir iespēja vērsties pie aviokompānijas, kas sniedz lidojuma pakalpojumu, skaidrojusi _Baltas _ārējo komunikāciju vadītāja Kristīne Martinsone.Arī apdrošināšanas sabiedrība BTA ir saņēmusi zvanus vairāk nekā no 100 klientiem, kuri vaicā par iespējamām kompensācijām saistībā ar pārceltajiem vai atceltajiem lidmašīnu reisiem, vēsta _Nozare.lv_. Tomēr, kaut gan ceļojumu apdrošināšanas noteikumi paredz atlīdzības izmaksu par zaudējumiem, kas radušies šāda iemesla dēļ, tos apdrošināšana nesedz, ja zaudējumus tieši vai netieši radījušas globālas dabas katastrofas vai dabas stihijas, kā tas ir šajā gadījumā, tā savukārt teikusi BTA Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta direktore Ilva Priedniece.

Tomēr Balta nolēmusi klientiem, kuri vulkāna izvirduma dēļ ir spiesti pārcelt plānoto ceļojumu uz citu datumu tuvākās nedēļas laikā, piedāvāt bez papildu maksas izveidot jaunu ceļojuma apdrošināšanas polisi, balstoties uz iepriekšējā apdrošināšanas līgumā atrunātajiem noteikumiem. Šiem cilvēkiem līdz 21.aprīlim jāvēršas pie apdrošinātāja.

Arī Swedbank apdrošināšana esot saņēmusi ne vien pirmos atlīdzības pieteikumus, bet arī daudz jautājumu par lidojumu aizkavēšanos vai pārcelšanu no klientiem, kas atrodas gan Latvijā, gan gaida lidojumu atjaunošanu dažādās citās valstīs – no Igaunijas līdz pat Itālijai un Izraēlai.

Lai gan vulkāna izvirdums parasti netiekot uzskatīts par vienu no atlīdzināmajiem zaudējumu iemesliem, kā arī lidojumu aizliegumu pasludinājušas aviācijas kontroles iestādes, uzņēmums nolēmis klientiem, kuri iegādājušies apdrošināšanu pret ceļojuma pārtraukšanas, izmaksāt atlīdzību.

Apdrošināšana sedz izlidošanas kavēšanos vai nekursēšanu laika apstākļu dēļ, kā arī nokavētos tranzītreisus. Tiek atlīdzināti izdevumi par iztiku un apmešanos līdz izlidošanai, kā arī, lai varētu turpināt sākotnēji plānoto ceļojumu - jaunas lidmašīnas biļetes, ja nepieciešams nakšņot līdz nākošajam lidojumam, arī naktsmītni, - iepriekš samaksātās un neatgūstamās izmaksas, kā arī izbraukšanas kavēšanās dēļ nesaņemto pakalpojumu izmaksas.

Arī Seesam Latvia kopš ceturtdienas vērsušies vairāki desmiti klientu, kas interesējušies par iespēju saņemt kompensāciju par nenotikušajiem lidojumiem, kas tika atcelti saistībā ar Īslandē notikušā vulkāna izvirduma radīto pelnu mākoni. Un arī Seesam Latvia, neraugoties uz to, ka apdrošināšanas līgumi neparedz kompensēt zaudējumus, kas radušies globālu dabas katastrofu un dabas stihiju dēļ, nolēmusi ikvienu pieteikto apdrošināšanas gadījumu izskatīt īpašā kārtībā. Apdrošinātājs uzskata, ka šis ir viens no tiem ārkārtas gadījumiem, kad nepieciešams uzņemties papildu saistības klientu interesēs. Izņēmuma kārtā tiks segti apdrošināto personu neparedzētie izdevumi par aizvietojošas aviobiļetes iegādi vai par alternatīva transporta līdzekļa izmantošanu ar nosacījumiem, ka aviobiļete un Seesam Latvia ceļojumu apdrošināšanas polise iegādāta līdz 14.aprīlim un apdrošināšanas polisē minēts, ka apdrošināts risks "Aizkavējies vai īslaicīgi atcelts lidojums".

Apdrošināšanas atlīdzības apmērs būs starpība starp summu, ko apdrošinātā persona samaksājusi par aizvietojošo aviobiļeti vai par alternatīva transporta izmantošanu, lai nokļūtu paredzētā, bet atceltā lidojuma galapunktā, un attiecīgās aviokompānijas izmaksāto kompensāciju. Izmaksājamās apdrošināšanas atlīdzības summa nepārsniegs polisē norādīto apdrošinājuma summu riskam "Aizkavējies vai īslaicīgi atcelts lidojums". Apdrošinātai personai tiks atlīdzināti tikai viņai pašai radušies neparedzētie izdevumi par aizvietojošas aviobiļetes iegādi vai par alternatīva transporta izmantošanu.

Apdrošinātais risks neattiecas uz čarterreisiem, tāpēc apdrošināšanas atlīdzība nepienāksies, ja atceltais reiss būs bijis čarterreiss, norāda Seesam Latvia. Lai saņemtu apdrošināšanas atlīdzību, jāiesniedz vairāki dokumenti.

Līdzīgi arī Ergo norāda, ka saskaņā ar šī apdrošinātāja ceļojuma apdrošināšanas nosacījumiem tāds gadījums kā vulkāna izvirdums ir pielīdzināms dabas stihijai un ir izņēmums, tomēr šoreiz apdrošinātājs, ņemot vērā, ka šis ir ārkārtas gadījums, nolēmis 50% apmērā segt izmaksas, kas saistītas ar atceltiem vai pārceltiem ceļojumiem. Ergo segs lidojumu atcelšanas vai kavēšanās izdevumus un izmaksās atlīdzības 50% apmērā tiem kompānijas klientiem, kuri apdrošinājušies pret ceļojumu atcelšanas vai pārtraukšanas risku.

Ergo Latvija ir saņēmusi daudzu klientu zvanus ar lūgumu pēc konsultatīvas informācijas.

(pievienotas pēdējās divas rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses