Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Būs lielākas iespējas veikalos izņemt skaidru naudu

Latvijā plānots izvērst pakalpojumu, kas ļauj veikalos ar POS termināļiem klientiem izmaksāt skaidru naudu, līdzīgi kā tas notiek bankomātos.

Par attiecīgas vienošanās noslēgšanu ar kompāniju "First Data Latvia" pirmdien paziņoja "Nordea" banka. "SEB banka" saviem klientiem šādu pakalpojumu piedāvā jau vairākus gadus. Tiek plānots, ka līdz gada beigām minētajam līgumam pievienosies arī citas bankas, un visu banku klientiem pakalpojums varētu būt pieejams šī gada beigās.

Tiek plānots, ka izņemamā summa būs ierobežota, un, iespējams, tā būs piesaistīta pirkuma summai. Līdz ar to skaidras naudas izņemšana no POS termināļiem nebūs risinājums, ja cilvēks neplāno iepirkties vai arī vēlas izņemt lielāku summu par 50 latiem. Tāpat veikalā nebūšot iespējams apskatīt kontu vai apmaksāt rēķinus.

Kā uzskata "Nordea" bankas karšu pārdošanas un produktu attīstības vadītāja Kitija Jansone, lielākie ieguvēji  būs lauku iedzīvotāji, kas dzīvo reģionos vai vietās, kur tuvumā nav pieejami bankomāti. Pēc viņas domām, ieguvēji būs arī bankas un veikali.

"Nordea" pārstāvji domā, ka bankām ilgtermiņā šī iespēja liks pārdomāt bankomātu efektivitāti, un, iespējams, rūpīgi apsvērt vienota bankomātu tīkla izveidošanas lietderību, kā tas, piemēram, ir Somijā, tā samazinot savas izmaksas un fokusējoties uz pamatdarbu, nevis skaidras naudas apkalpošanu un inkasāciju. Pārdevējiem, savukārt, tas samazinātu inkasācijas izmaksas.

Šāds pakalpojums jau vairākus gadus darbojas Skandināvijas valstīs un arī citur Eiropā, norāda K.Jansone. Pēc "Nordea" statistikas, patreiz apmēram 80% no visām bankas karšu veiktajām transakcijām tiek veiktas veikalu POS termināļos, atlikušie 20% darījumu notiek bankomātos, internetā un citos kanālos, starp kuriem dominē bankomāti.

"SEB bankas" Maksājuma karšu atbalsta pārvaldes vadītāja Sandra Smiltniece aģentūrai BNS norādījusi, ka "SEB banka" bija pirmā starp bankām, kas pirms vairākiem gadiem sāka piedāvāt Latvijas iedzīvotājiem "cashback" jeb "pirkums + nauda" pakalpojum. Patlaban "SEB bankai" kopumā ir 136 šādi POS termināļi.

"Nenoliedzami, ka šāda iespēja aktuālāka ir reģionos, jo ne visās apdzīvotās vietās iedzīvotājiem skaidras naudas izņemšanai ir pieejami bankomāti," teikusi S.Smiltniece. Viņa arī atzinusi, ka bankas piedāvāto iespēju tirgotāji reģionos izmanto aizvien vairāk, jo, lai izņemtu naudu no kartes, cilvēkam ir jānorēķinās par pirkumu, kas veicina apgrozījumu un samazina skaidras naudas atlikumu kasē, līdz ar to samazinās izmaksas par inkasācijas pakalpojumiem.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses