Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta - FKTK vadītāja amatam virza Irēnu Krūmani

Finanšu ministrs un Latvijas Bankas prezidents kā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja amata kandidātu virza pašreizējo Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāri Irēnu Krūmani. Kandidatūras izvērtēšanai un apstiprināšanai parlamentā atliks tikai nedaudz vairāk par nedēļu, jo līdzšinējais FKTK priekšnieks Uldis Cērps amatu pamet 28.aprīlī, lai dotos strādāt uz Zviedriju — uzraudzīt kaimiņvalsts finanšu iestādes.

Eksperti Dienai jau norādījuši, ka vilcināšanās liek bažīties par procesa caurspīdīgumu un atstāj mazāk laika jaunajam FKTK vadītājam iepazīties ar komisijas darbu. Pēc viņu domām, ir ļoti svarīgi, lai būtu publiski paziņotas pretendentu vīzijas finanšu tirgus regulēšanai.

Iepriekš finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) kā potenciālus FKTK vadītāja amata kandidātus minējis patreizējo U.Cērpa vietnieku Jāni Brazovski un bijušo SEB bankas prezidentu Viesturu Neimani, taču tika pieļauts, ka varētu nākt klāt arī citi. Neoficiāli starp cilvēkiem, kuriem piedāvāts ieņemt FKTK vadītāja amatu, jau tika minēta arī I.Krūmane, kas gan uz Dienas jautājumu, vai viņai tika izteikts attiecīgs priekšlikums, teica, ka "šāda veidā nav uzrunāta" .

Kontekstā ar U.Cērpa pēcnācēja meklējumiem kuluāros izskanējis arī FM valsts sekretāra vietnieka Dāvida Tauriņa vārds, kurš gan Dienai noliedza, ka viņa kandidatūra tiek izskatīta šim amatam.

Par labu I.Krūmanei amatpersonas izšķīrušās pēc rūpīgas kandidātu izvērtēšanas un konsultācijām ar nozares speciālistiem, skaidro A.Slakteris.

Viņš uzskata, ka I.Krūmane sevi ir pierādījusi kā augstākās kvalifikācijas finanšu eksperts. "Savā profesionālajā karjerā viņa ir bijusi saistīta gan ar banku sektoru, gan valsts iestādēm, viņa ir bijusi Valsts kases pārvaldniece, tādējādi gūstot FKTK vadītājam nepieciešamo pieredzi. Tas ir amats, kurā ļoti svarīgs ir veiksmīgs starptautiskais dialogs. I.Krūmanei ir ievērojama pieredze darbā ar starptautiskajām reitingu aģentūrām, jau vairākus gadus viņa ir Latvijas pilnvarotā vietniece Starptautiskajā valūtas fondā un Eiropas Investīciju bankas direktoru valdes locekle," skaidro ministrs.

Pēc viņa domām, I.Krūmanes līdzšinējā darba rezultāti pierāda augstu potenciālu kompetenti un veiksmīgi vadīt finanšu sektoram tik svarīgu institūciju kā FKTK.

Kā uzskata pati I.Krūmane, jaunā FKTK vadītāja pienākumos būtu rūpēties par finanšu tirgus stabilitāti un efektivitāti gan vidējā termiņā, gan ilgtermiņā un uzturēt spēkā augstos standartus, kas ir sasniegti līdz šim.

"Svarīgi, lai mūsu finanšu tirgus tiesiskais regulējums attīstītos līdz ar labāko pasaules praksi un būtu vērsts uz Latvijas finanšu sektora konkurētspējas veicināšanu," saka I.Krūmane, paužot gatavību iesaistīties aktīvā dialogā ar nozares pārstāvjiem un uzklausīt viņu redzējumu par to, kā mainīgajā globālajā kontekstā turpināt veidot Latvijas finanšu vidi drošu un pārskatāmu.

I.Krūmane FM valsts sekretāres amatā tika apstiprināta 2005.gada nogalē, liecina LETA informācija. Iepriekš viņa strādājusi banku sfērā, ko tagad kopā ar apdrošināšanu, iespējams, uzraudzīs — bijusi Baltijas tranzītu bankas (tagad Baltic trust bank) viceprezidente, Hansabankas un Latvijas Zemes bankas valdes locekle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses