Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - "Parex banka" šogad atbrīvojusies no 60 automašīnām

_Parex bankas _bijušie lielākie īpašnieki un vadītāji Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis, visticamāk, no valsts pārņemšanas ir paglābuši 22 automašīnas, to skaitā arī luksusklases. Tas tagad nonākušas vairāku ārzonu kompāniju un V. Kargina dēla firmas rokās, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Laikraksts aprēķinājis, ka spēkratu vērtība, kuras nesen mainījušas īpašnieku, mērāma ap pusmiljonu latu. "Tā kā valstij, kļūstot par bankas kontrolpaketes turētāju, īpašumā nonāktu arī bankai piederošās mašīnas, nevar izslēgt, ka šis bijis mēģinājums pasargāt dārgos spēkratus," raksta _Dienas Bizness_.

Savukārt pati banka informē, ka kopumā šī gada laikā tā pārdevusi 60 automašīnas kopumā par 541 900 latiem, un to vidū ir arī divas Maybach automašīnas, kas pārdotas par nepilniem 101 500 latiem.

Visu pārreģistrēto mašīnu turētājs joprojām ir Parex banka, tās pārreģistrētas šogad, Ceļu satiksmes drošības direkcijā noskaidrojis laikraksts. Bankas jaunais valdes priekšsēdētājs Inesis Feiferis nevēlējās komentēt šo informāciju, jo par izmaiņām bankas autoparkā oficiālu informāciju nav saņēmis. Saistībā ar šo finanšu iestādi šobrīd ir jārisina citi, daudz svarīgāki jautājumi, bet maibahi esot "citu iestāžu" kompetencē, viņš norādīja. Taču auditorfirma, visticamāk, skatīs arī Parex bankas autoparku, teic I. Feiferis.

Diena jau rakstīja, ka līdz šim valsts bagātākajiem iedzīvotājiem oficiāli nekas daudz Latvijā nepieder — informācija par baņķieru īpašumiem ārvalstīs nav pieejama. Milzīgo izmēru un apsardzes ziņā cietokšņiem līdzīgās villas Jūrmalā, ko dažādi nekustamo īpašumu eksperti novērtējuši kā dārgākās privātmājas Baltijā, oficiāli nav abu kungu īpašums. V.Kargina dzīvesvieta jūras krastā Bulduros Villa Adlera pieder firmai Adlera, kuras īpašnieks ir kāds ofšors. Villas cena tiek lēsta ap 50 miljoniem eiro. Tikai par desmit miljoniem eiro lētākā Villa Marta, ko jūrmalnieki pazīst kā V.Krasovicka rezidenci, oficiāli pieder viņa meitai Aleksandrai.

Arī divi ekskluzīvie auto — Maybach —, ar kuriem pēdējos gados pārvietojušies abi kungi un kas vairākus gadus bija uz bankas vārda, 28.oktobrī pārreģistrēti uz firmu Autobag, kas dibināta tikai nedēļu iepriekš. 
Tagad saskaņā ar laikraksta Dienas Bizness publikācijā rakstīto secināms, ka šai firmas pārreģistrētas arī Parex bankai iepriekš piederošie četri Lexus, divi Land Rover, BMW Z3, Mercedes BenzR 350, un Mini Cooper. Bet Autobag pēdējās dienās mainījis īpašnieku - ja vēl Dienas publikācijas brīdī tas bija kāds Dmitrijs Vainers, tad šobrīd tas ir ofšorā reģistrēts Lastex impex Inc. Kā šī uzņēmuma adrese norādīta pastkastīte Britu Virdžīnu salās. Firmai Latvijā citi uzņēmumi nepieder, raksta Dienas Bizness.

Par divu automašīnu - BMW Z3 un Isuzu D Max - īpašnieku kļuvusi SIA Plintas, kuras vienīgais īpašnieks ir V. Kargina dēls Rems. Bet SIA Ēgrļu ligzda, kuras lielākais īpašnieks ar 97,11% kapitāldaļu ir ASV reģistrētais Woodlawn Trading Inc, ticis pie Lexus LX470, Mitsubishi L200, Toyota Land Cruiser, Hyundai H1 un Kawasaki Kaf 620. Divas iepriekš Parex bankai piederošas mašīnas pārreģistrētas arī uz Adlerai piederošas fimas SIA Arhīva nams vārda - Lexus LC 570 un Mercedes Benz SL 55 AMG. Šīs firmas vienīgā amatpersona ir Ervīns Kronbergs, kurš ir bijis Parex bankas kancelejas vadītājs, vēsta Dienas Bizness.

Savukārt pati Parex banka skaidro, ka vēl šī gada sākumā tikusi pieņemta finanšu līdzekļu taupīšanas programma, kuras ietvaros pieņems lēmums samazināt arī bankas lietoto auto parku.

Kopumā šī gada laikā Parex banka pārdevusi 60 automašīnas par kopējo summu 541 911,02 latu. To vidū bija arī divas Maybach automašīnas, kas pārdotas par kopējo summu 101 489,66 latu. Banka uzsver, ka visas minētās automašīnas tika pārdotas saskaņā ar bankā izstrādāto aktīvu realizācijas procedūru, kas paredzēja automašīnu novērtēšanas procesu un potenciālo pircēju aptaujas veikšanu. Potenciālo pircēju aptauja par abām Maybach automašīnām tikusi veikta arī Maskavā, Kijevā un Almati.

Kopumā šis darījums bankai devis ekonomiju vairāk nekā 20 000 latu apjomā, norāda Parex banka, skaidrojot, ka, pirmkārt, bankas bilancē nonāca skaidras naudas līdzekļi, kas tik ļoti ir nepieciešami bankai, un, otrkārt, bankai vairs nebija jāsedz šo automašīnu ekspluatācijas izdevumi.

"Turklāt šāda prakse atbrīvot uzņēmumus no liekām izmaksām ir plaši izplatīta gan valsts, gan pašvaldības, gan arī citos Latvijas uzņēmumos," savā skaidrojumā norāda Parex banka.

(pievienots Parex bankas komentārs pēdējās četrās rindkopās)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA:


No karaļiem par kalpiem

Bez Parex akcijām Krasovickim un Karginam oficiāli nekā daudz nav

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses