Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta - Slakteris: Arī "Hipotēku bankai" nepieciešams valsts galvojums

Valdība, iespējams, sestdien, 8.novembrī, varētu lemt par garantiju sniegšanu kādai bankai, atsaucoties uz neoficiālo informāciju, vēsta aģentūra LETA. Latvijas Televīzijas raidījumam _Panorāma _finanšu ministrs Atis Slakteris (TP), atbildot uz jautājumu, vai "Parex banka" ir vērsusies ar lūgumu piešķirt valsts galvojumu sindicētā kredīta pārfinansēšanai, atbildēja: "Jā, "Parex banka" ir interesējusies un griezusies pēc šādas iespējas. Tāda iespēja ir nepieciešama tai skaitā valstij piederošai bankai - "Latvijas Hipotēku un zemes bankai"."

Rīt valdības sēdē oficiāli pieteikti tikai valsts budžeta grozījumi, taču ministrs domājot "valdību informēt par tām pārdomām un apsvērumiem, kādi man šajā brīdī ir, jo man no valdības puses ir mandāts par to visu domāt".

Finanšu ministrijā LETA bija saņēmusi apstiprinājumu, ka rīt valdība lems par 160 miljonu eiro (112 miljonu latu) garantiju a/s "Liepājas metalurgs". Uz jautājumu par iespējamu lēmumu par garantijām kādai bankai ministrijā solīts sniegt komentāru tuvākajā laikā.

Savukārt premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis nedz apstiprināja, nedz noliedza, ka valdība izskatīs šādu jautājumu.

Diena jau rakstīja, ka arī Latvijas valdība, līdzīgi kā kolēģi, piemēram, Zviedrijā, nolēmusi atbalstīt bankas un sniegt tām valsts garantijas, lai iegūtu lētākus aizņēmumus. Šogad un nākamgad astoņām Latvijas bankām jāatdod sindicētie (banku grupas izsniegti) kredīti teju miljarda latu apmērā. Piemēram, "Parex bankai" jāatdod 775 miljoni eiro (545 miljoni latu), un tā neizslēdz iespēju vērsties pie valdības. Vairākas citas bankas jau izteikušas lūgumu izmantot valsts galvojumu jaunu sindicēto kredītu saņemšanai.

Eksperti un arī Latvijas Banka iepriekš norādīja, ka šai atbalsta shēmai jābūt skaidrai un godīgai, jo sliktākajā gadījumā — ja pati banka nespēj nokārtot savas saistības — var skart nodokļu maksātāju naudu. Atšķirībā no, piemēram, Zviedrijas, kur atbalsta shēmai tika paredzēta konkrēta naudas summa un arī noteikumi, Latvijā valdība nolēmusi, ka tā atsevišķi izvērtēs katru gadījumu.

"Cerams, ka tā arī paliks tikai garantija, kas nenonāks valdības rūpju lokā kā lielāks budžeta deficīts," norāda arī Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

A.Slakteris piektdien izplatītā paziņojumā norādījis, ka valdības priekšlikums sniegt valsts galvojumus finanšu tirgus dalībnieku aizņēmumiem palīdzēs stabilizēt situāciju, jo tādējādi mazināsies ekonomiskie riski un pieaugs finanšu līdzekļu pieejamība. "Protams, ņemot vērā galvojumu risku, bankām, kas tos saņems, būs jārēķinās arī ar būtisku to tiesību ierobežošanu, piemēram, jāatsakās no dividenžu izmaksas, bonusiem vadībai, jārēķinās ar valsts pārstāvju iesaisti bankas ikdienas pārvaldē. Tāpat, izsniedzot valsts galvojumu, tiks pieprasīts adekvāts nodrošinājums par labu valstij, piemēram, bankas aktīvu (mantas) ķīla."

(papildinātas pirmās divas rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Eksperti: banku atbalsta shēmai jābūt skaidrai un godīgai

Atbalstu "Liepājas metalurgam" bīda bez kritērijiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses