Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

"Parex index" aptauja - Latvijas uzņēmēji neplāno pamest Latviju

Lai arī Latvijā ir pieaugušas ražošanas un darbaspēka izmaksas, kā arī jau ilgstoši ir novērojama augsta inflācija, kas mazina vietējo uzņēmēju konkurētspēju, tomēr vairākums Latvijas uzņēmēju pagaidām izturas noraidoši pret iespēju tuvākajā nākotnē pārcelt uzņēmējdarbību uz kādu citu valsti, liecina lietišķās aktivitātes indeksa Parex index 2008.

gada jūnijā veiktās aptaujas rezultāti. Atbildot uz aptaujā iekļauto papildu jautājumu „Sakiet, lūdzu, cik liela ir iespēja, ka tuvākajā nākotnē Jūs varētu pārcelt savu uzņēmējdarbību vai kādu tās daļu no Latvijas uz citu valsti?”, no aptaujātajiem 750 uzņēmējiem 68,42% atzina, ka tuvākajā nākotnē šāda iespēja nepastāv. 

9,6% uzņēmēju atbildēja, ka šāda iespēja ir ļoti maza, bet 5,9%, - ka uzņēmējdarbības pārcelšanas iespēja uz citu valsti ir drīzāk maza. Tikai 2% aptaujāto uzņēmēju atzina, ka šāda iespēja ir ļoti liela, un 5,6% - ka drīzāk liela. Savukārt 8,5% no aptaujātajiem bija grūti pateikt, vai uzņēmējdarbības pārcelšanas iespēja uz kādu citu valsti pastāv.

Uzņēmēju sniegtās atbildes liecina, ka negatīvāk uz uzņēmējdarbības pārcelšanas iespēju raugās Pierīgas uzņēmēji – 86,4% uzsver, ka nepastāv nekāda iespēja tuvākajā nākotnē pārcelt uzņēmējdarbību uz kādu citu valsti. Līdzīgs noskaņojums ir arī uzņēmējiem pagastos un lauku apvidos – 77,3% atzīst, ka nepastāv nekāda iespēja pārcelt uzņēmējdarbību uz citu valsti.

Salīdzinoši lielāku iespēju pārcelt uzņēmējdarbību uz citu valsti izsaka dalītā (vietējā un ārvalstu) kapitāla uzņēmumu vadītāji – 10,2% šādu iespēju uzskata kā ļoti lielu, bet 12,2% - kā drīzāk lielu.

Par Parex index:
Latvijā pirmo lietišķās aktivitātes indeksu – Parex index – 2004. gada sākumā izveidoja Parex banka sadarbībā ar vadošo tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Pētījuma pamatuzdevums ir iegūt vienotu indeksu, kas raksturotu Latvijas uzņēmēju subjektīvo vērtējumu ekonomiskajam stāvoklim valstī. Parex index tiek aprēķināts, apkopojot un izvērtējot 750 dažādu nozaru un lieluma Latvijas uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultātus. Tas atspoguļo uzņēmēju viedokli un situācijas prognozes par ekonomisko aktivitāti valstī, attiecīgajā nozarē, kā arī dažādiem uzņēmuma darbības rādītājiem, piemēram, rentabilitāti, apgrozījumu, finansiālo stāvokli, darbinieku skaitu, investīciju apjomu. Ja indekss ir virs 50, tas liecina par zināmu optimismu konkrētā jautājuma vērtējumā, savukārt, ja tas ir zem 50 punktu robežas, tad iespējams runāt par zināmu pesimismu. Pilnu Parex index pētījuma pārskatu var aplūkot Parex bankas mājas lapā: http://www.parex.lv/lv/index/.

Par Parex banku:
Parex banka ir viena no stabili augošām Latvijas komercbankām ar aktīviem vairāk nekā 4,34 miljardi EUR. Parex banka saviem klientiem piedāvā integrētus pakalpojumus tādās jomās kā kreditēšana, maksājumu kartes, līzings, aktīvu pārvaldīšana un vērtspapīru tirdzniecība. Patlaban bankā un tās filiālēs visā Latvijā strādā vairāk nekā 2600 cilvēku. Bez tam Parex bankai ir pārstāvniecības, filiāles un meitasuzņēmumi 14 pasaules valstīs, tajā skaitā filiāle Berlīnē ar klientu apkalpošanas centriem Hamburgā un Minhenē, filiāle Stokholmā ar klientu apkalpošanas centru Malmē, filiāle Tallinā ar klientu apkalpošanas centru Narvā, meitasbanka AP Anlage und Privatbank AG Šveicē un Parex Bankas Lietuvā. Parex banka ir vienīgais American Express sadarbības partneris Latvijā un Lietuvā, kam ir tiesības emitēt American Express kredītkartes. Parex bankai ir piešķirti šādi starptautiskie reitingi: Moody's Investors Service – Baa3 (investment grade), Fitch Ratings – BB+, Capital Intelligence – BBB (investment grade).

Papildu informācija:
Viktors Zaķis,
korporatīvo komunikāciju speciālists
Tālrunis: 67010141 vai 29476754
e-pasts: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses