Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pasaules akciju tirgi krīt, pieaugot bažām par kredītu krīzes skarto ASV banku sektoru

Pasaules fondu tirgos pirmdien krasi krītas akciju cenas, jo saistībā ar pasaulē lielākās finanšu kompānijas "Citigroup" vadītāja Čārlza Prinsa atkāpšanos no amata ir vairojušās bažas par kredītu krīzes skarto ASV banku sektoru.

Īpaši smagi šīs ziņas nogremdēja Āzijas tirgus, un Honkongas fondu indekss "Hang Seng" kritās par 5%, Tokijas "Nikkei" - par 1,5%, bet Londonas indekss "FTSEurofirst 300" - par 0,5%. Lejupslīdes tendences valda arī citos Eiropas tirgos.

Prinss atkāpās no amata svētdien, kad "Citigroup" paziņoja, ka tās zaudējumi saistībā ar problēmām augsta riska hipotekāro kredītu tirgū var sasniegt 11 miljardus ASV dolāru. Reitingu aģentūra "Fitch" pazeminājusi "Citigroup" reitingu par vienu pakāpi - līdz AA līmenim.

Šis paziņojums pastiprināja bažas par starpbanku aizņemšanās izmaksu krasu kāpumu, kā tas jau bija augustā un septembrī, kā arī par ietekmi uz citām bankām un globālo ekonomiku kopumā.

Pagājušajā nedēļā no amata jau atkāpās citas finanšu kompānijas "Merrill Lynch" boss Stens O\'Nīls, jo kļuva zināms, ka kompānija pēdējā ceturkšņa laikā norakstījusi sliktos kredītus 7,9 miljardu ASV dolāru apjomā un cietusi 2,2 miljardu ASV dolāru zaudējumus, kas bija lielākie "Merrill Lynch" 93 gadus ilgajā pastāvēšanas vēsturē.

Uzmanības centrā pirmdien būs ASV tirgi, kuros tirdzniecība vēl nav sākusies, jo tirgu ir pārņēmis satraukums, ka arī citas amerikāņu bankas kredītu krīzes dēļ varētu ciest milzīgus zaudējumus.

Tikmēr ASV dolārs, kuru turpina gremdēt kredītu tirgus satricinājumi, pirmdien tomēr nedaudz atguvās, jo investori sagaida, ka Eiropas Centrālā banka savā kārtējā sēdē ceturtdien saglabās bāzes likmes pašreizējā līmenī.

Pirmdien Londonā eiro vērtība samazinājās līdz 1,4473 dolāriem pretstatā 1,4514 dolāriem piektdien slēgšanas brīdī Ņujorkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses