Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pērn Noguldījumu garantiju fondā iemaksāti 18,4 miljoni latu

Pērn noguldījumu piesaistītāji Noguldījumu garantiju fondā iemaksāja 18,4 miljonus latu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) 2011.gada darbības pārskats.

Noguldījumu garantiju likums paredz, ka bankas un krājaizdevu sabiedrības reizi ceturksnī veic Noguldījumu garantiju fondā maksājumu, kura apmērs ir 0,05% no garantēto noguldījumu vidējā atlikuma noguldījumu piesaistītāja iepriekšējā ceturksnī. Komisija nosaka konkrēta noguldījumu piesaistītāja maksājumam piemērojamo korekcijas koeficientu. Nosakot maksājumam piemērojamo korekcijas koeficientu, FKTK ņem vērā noguldījumu piesaistītāja kapitāla pietiekamības, likviditātes un lielo riska darījumu rādītājus, kā arī noguldījumu piesaistītāja kredītportfeļa kvalitāti iepriekšējā kalendārajā gadā.

Saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu pēc tam, kad noguldītājiem izmaksāta garantētā atlīdzība, FKTK nolūkā nodrošināt straujāku līdzekļu uzkrāšanu Noguldījumu garantiju fondā ir tiesības palielināt maksājumu apmēru Noguldījumu garantiju fondā uz termiņu līdz vienam gadam.

Šogad FKTK maksājumu apmēru Noguldījumu garantiju fondā palielināja 1,5 reizes. Tādējādi noguldījumu piesaistītāji maksājumos par 2012.gadu Noguldījumu garantiju fondā iemaksās 27 miljonus latu, bet fonda līdzekļi līdz 2014.gada beigām sasniegs apmēru, kāds bija pirms izmaksām AS Latvijas Krājbanka noguldītājiem, prognozēts FKTK pārskatā.

Kad pērnruden tika apturēta Latvijas Krājbankas darbība un nebija pieejami bankas noguldījumi, Noguldījumu garantiju fonda kopējais apmērs bija 149,9 miljoni latu.

Noguldījumu garantiju fondam bija jānodrošina Latvijas Krājbankas noguldītājiem garantētās atlīdzības līdz 335,6 miljoniem latu, tāpēc iztrūkstošos līdzekļus garantēto atlīdzību izmaksai 185,6 miljonu latu apmērā aizdeva Latvijas valsts. Aizņēmums no Latvijas valsts tiks atmaksāts no Noguldījumu garantiju fonda līdzekļiem, kuru noguldījumu piesaistītāji katru ceturksni papildina ar iemaksām, un no līdzekļiem, kas atgūti no Latvijas Krājbankas par izmaksātajām garantētajām atlīdzībām.

FKTK pagājušā gada darbības pārskats rāda, ka Apdrošināto aizsardzības fondā 2011.gada beigās bija uzkrāti astoņi miljoni latu. Apdrošināto aizsardzības fonda līdzekļus veido apdrošināšanas sabiedrību atskaitījumi 1% apmērā no bruto apdrošināšanas prēmiju kopsummas, kuras saņemtas no fiziskajām personām par likumā norādītajiem apdrošināšanas veidiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses