Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pētījums: Latvijā nodokļi uzņēmumiem ir pievilcīgākie Baltijas valstīs

Latvijā nodokļu sistēma ir pievilcīgākā Baltijas valstu vidū, bet kopumā 190 pasaules valstu vidū tā ir 13. pievilcīgākā, liecina jaunākais Pasaules Bankas un audita kompānijas PricewaterhouseCoopers (PwC) ziņojums par nodokļu sistēmām pasaulē. Igaunija reitingā Paying Taxes 2018 (Nodokļu maksāšana 2018) ierindojas 14. vietā, bet Lietuva - 18. vietā.

Reitingā norādīts, ka Latvijā uzņēmumu kopējā nodokļu likme ir 35,9%, mūsu valstī nodokļu nomaksai patērētais laiks ir 169 stundas, bet veicamie maksājumi ir septiņi. Savukārt Igaunijā nodokļu likme ir 48,7%, patērētais laiks - 50 stundas, bet veicamo maksājumu skaits ir astoņi. Lietuvā nodokļu kopējā likme uzņēmumiem ir 42,7%, nodokļu nomaksai patērētais laiks - 109 stundas, bet maksājumu skaits - 11.

Vidējā ES un EFTA nodokļu likme ir 39,6%, administrēšanas laiks ir 161 stunda, bet veicamo maksājumu skaits ir 12. Pasaulē kopumā vidējā uzņēmumu nodokļu likme ir 40,5%, nodokļu aprēķināšanai un samaksai nepieciešamas 240 stundas un 24 maksājumi.

Pievilcīgākā nodokļu sistēma, pētījuma autoru vērtējumā, pasaulē ir Katarā, kam seko Apvienotie Arābu Emirāti, Honkonga, Islande, Bahreina, Kuveita, Singapūra, Dānija, Jaunzēlande un Maurīcija.

Lielbritānija ir ierindota 23. vietā, Šveice- 19. vietā, Luksemburga - 21. vietā, Zviedrija - 27. vietā, Austrālija - 26. vietā, ASV - 36. vietā, Krievija - 52. vietā, Vācija - 41. vietā, Ukraina - 43. vietā, Ķīna - 130. vietā un Japāna - 68. vietā.

Savukārt vislielākās problēmas nodokļu samaksas jomā ir Venecuēlā, kas ierindota pēdējā vietā, nedaudz atpaliekot no Čadas, Centrālāfrikas Republikas un Bolīvijas.

Pētījumā 190 valstis un teritorijas sarindotas, ņemot vērā uzņēmumiem noteikto nodokļu maksājumu procedūru skaitu, laiku, kāds uzņēmumiem nepieciešams nodokļu saistību izpildei, un kopējo korporatīvo nodokļu slogu.

Top komentāri

Vija
V
Pētījumā ir nodokļi uzņēmumiem. Bet bez šiem nodokļiem vēl ir nodokļi, kurus maksā darba ņēmēj un netiešie nodokļi, kurus maksā gala patērētājs. Pilnīgi visu var interpretēt tā, kā tas ir izdevīgi.
Kārtējais stulbums
K
šī stulbā auditorfirma aizmirsa piemetināt, ka šajā gadījumā netiek skatītas likmes, bet samaksājamo nodokļu apjoms, kas pie Latvijas zemajām algām ir mazāks, nekā, piemēram, Igaunijā, jo Latvijā vidējā neto alga ir par 250 euro mazāka, nekā Igaunijā. Turklāt, netiek vērtēts arī tas, kāds ir sociālā nodokļa sadalījums, kas Latvijā ir īpaši augsts darba ņēmēja pusē.
reptilis
r
.....un dārgākā elektrība! Kad Ģenerālprokurors sāks izmeklēšanu??...,kur krimināllietas?...,kur konfiskācijas??
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses