Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pētījums: savu ģimenes budžetu plāno tikai katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs

Personīgo budžeta plānu nākamajam mēnesim praktiski vienmēr sastāda katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs. Katrs trešais to dara dažreiz, savukārt 39 % aptaujāto iedzīvotāju to nedara nekad, liecina Latvijas Fakti  pētījums, kas veikts pēc  GE Money pasūtījuma. Pētījums uzrāda sekojošu tendenci – jo gados jaunāki ir aptaujas dalībnieki, jo kopumā retāk tiek domāts par personīgā budžeta sadali tuvākajam laikam. Vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem  nākamā mēneša budžetu sastāda tikai 15% aptaujāto, savukārt vecumā grupā no 65 līdz 74 gadiem savu budžetu plāno 40% aptaujāto.

Pētījuma dati apliecina, ka personīgā budžeta sastādīšanas ziņā sievietes ir apdomīgākas par vīriešiem- nākamā mēneša ienākumus un izdevumus praktiski vienmēr plāno 29% sieviešu un 20% vīriešu. Personīgā budžeta regulāra plānošana ir izplatītāka ģimenēs ar vidējiem ienākumiem uz vienu ģimenes locekli( 38%), mazāk par to domā  iedzīvotāji ar augstu ienākumu  līmeni- tikai 20% ģimeņu.

Lielākā daļa (60%) aptaujāto Latvijas iedzīvotāju savus izdevumus raksturoja kā lielākoties plānotus. 47 % respondentu atbildēja, ka viņu izdevumi ir plānoti un nauda tiem vienmēr ir atlikta, savukārt 12 % aptaujas dalībnieku arī ir plānoti izdevumi, taču bieži tiem tiek izmantoti kredīti. 36% Latvijas iedzīvotāju atzina, ka viņu izdevumi lielākoties ir spontāni.

Par ‘’Naudas plānošanas centru’’
A/s “GE Money” un Rīgas starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola (RSEBAA) šā gada maijā bija iniciatori Naudas plānošanas centra izveidei. Naudas plānošanas centrs (NPC)  ir sadarbībai atvērta neatkarīga sabiedriska organizācija, kuras mērķis ir Latvijas iedzīvotāju izglītošana un konsultēšana personīgā budžeta plānošanas jautājumos. NPC atbalstītāji ir Rīgas biznesa skola, Banku augstskola, Rīgas Ekonomikas augstskola, Baltijas Sociālo zinātņu institūts, Factum Group.

Naudas plānošanas centra vadītājs ir biznesa sociologs Aldis Pauliņš. Sabiedriskā organizācija darbu uzsāka 2007. gada maijā un sniedz virtuālās NPC konsultācijas iedzīvotājiem personiskā budžeta plānošanā un informatīva palīdzība finanšu krīzes situācijās: [email protected], www.vissparnaudu.lv

Papildus informācija:
Nora Grase,  a/s “GE Money” sabiedrisko attiecību speciāliste, 7110198, 29565670; [email protected]
Elija Krauze, a/s “GE Money” sabiedrisko attiecību konsultante, 7814233, 29272963, [email protected]




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses