Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

PR: Kredītņēmēji gaida Saeimas atbalstu

Ja Saeimas deputāti neatbalstīs Latvijas Kredītņēmēju apvienības (turpmāk - LAKRA) izstrādātos grozījumus Maksātnespējas likumā, viņi vairumam faktiski bankrotējušu mājsaimniecību liegs iespēju likumīgi atteikties no saviem īpašumiem, tikt atbrīvotiem no parādsaistībām un atgriezties normālā ekonomiskā apritē.

Pēc LAKRA aprēķiniem pašlaik ap 50 000 mājsaimniecības (tātad aptuveni 180 000 personu) vairs nespēj veikt, veic ar grūtībām vai kavē ikmēneša kredītmaksājumus. Situācijai valstī pasliktinoties, pieaug arī nepieciešamība pēc vienkārša, ātra un lēta fiziskas personas maksātnespējas procesa.

Iepriekš jau ziņots, ka LAKRA ir izstrādājusi grozījumus Maksātnespējas likumā, kas vienkāršotu, saīsinātu un padarītu lētāku fiziskas personas maksātnespējas procesu. Lai gan atbildīgās amatpersonas un tostarp premjerministrs Valdis Dombrovskis ir paudis gatavību ar likumu aizstāvēt kredītņēmējus, kas aizņēmušies vienīgā mājokļa iegādei, pagājušajā trešdienā (25. martā) notikušajā Saeimas Juridiskās komisijas sēdē vairums deputātu neatbalstīja LAKRA priekšlikumus. Vairāki deputāti pauda viedokli, ka fiziskas personas maksātnespējas procesa vienkāršošana ir izdevīga tikai personām, kam ir vairāki īpašumi un kas pelnījušas tos pērkot un pārdodot.

LAKRA uzsver, ka kredītņēmēju, kas īpašumus pirkuši tālākpārdošanai, ir mazāk kā 3% no kopējā kredītņēmēju skaita, turklāt maksātnespējas process viņiem ir pieejams arī pašreizējā likuma redakcijā, jo tiem ir pietiekoši resursu maksātnespējas organizēšanai.

Pārējie kredītņēmēji, paļaujoties uz valsts amatpersonu solīto valsts attīstību un aicinājumiem strādāt un dzīvot Latvijā, atbilstoši tā brīža ienākumiem ir aizņēmušies, lai uzlabotu savus dzīves apstākļus.

Tāpēc grozījumi likumā nepieciešamības gadījumā dotu iespēju tieši bankrotējušām un maksātnespējīgām mājsaimniecībām realizēt maksātnespējas procesu.

Pašlaik, piemēram, personai, kuras īpašumā ir viens dzīvoklis un viena automašīna, pieņemot, ka maksātnespējas process ilgst vismaz pusotru gadu, bankrots izmaksātu aptuveni 12 500LVL.

Ja Saeimas deputāti izlemtu samazināt maksātnespējas administratora atlīdzību, kas jāsedz bankrotējušai personai, no 540 LVL uz 180 LVL mēnesī un vienreizējo atlīdzību administratoram no 900 LVL uz 540 LVL, maksātnespējas process piemērā minētajai personai vienalga izmaksātu aptuveni 5660 LVL. Salīdzinājumam - Anglijā no bankrotējušas personas likums prasa vien 495 sterliņu mārciņas (aptuveni 380 LVL) lielu vienreizēju maksājumu uzsākot maksātnespējas procesu. Pārējie izdevumi tiek segti no līdzekļiem, kas iegūti pārdodot īpašumus.

Latvijā Maksātnespējas likums paredz, ka persona drīkst uzsākt maksātnespējas procesu tikai tad, ja var pierādīt savu spēju segt procesa izmaksas. Tātad tiem kredītņēmējiem, kas ir zaudējuši darbu un cīnās par savu iztiku, maksātnespējas process vispār šobrīd ir liegts.

LAKRA priekšlikumi paredz, pirmkārt, atbrīvot personu no pienākuma organizēt savu maksātnespējas procesu. Vairumam cilvēku, kam nav pieredzes nekustamo īpašumu darījumu kārtošanā, process ir pārāk sarežģīts, turklāt procesa organizēšana prasa arī ievērojamus līdzekļus. Otrkārt, grozījumi paredz būtiski samazināt procesa izmaksas, liekot bankrotējušai personai, uzsākot maksātnespējas procesu, samaksāt tikai 100 LVL lielu valsts nodevu un 360 LVL lielu vienreizēju atlīdzību maksātnespējas administratoram. Trīs mēnešu laikā personai būtu jānodod savi īpašumi maksātnespējas administratoram, kurš organizētu to izsoles un kreditoru prasījumu apmierināšanu.

Šādu grozījumu pieņemšana, atšķirībā no kredītiestāžu pārstāvju piedāvātajiem situācijas risinājumiem, valstij nemaksātu ne santīma. Turklāt, pieņemot, ka ap 50 000 personu varētu būt potenciālie maksātnespējas procesa uzsācēji, valsts tikai no viņu 100 LVL lielajām vienreizējām nodevām procesu uzsākot, iegūtu 5 miljonus latu.

Ja Latvijas kredītņēmējiem netiks radīta legāla iespēja atbrīvoties no saviem īpašumiem un parādiem, kā arī atgriezties normālā ekonomiskā apritē, un pat pēc īpašumu atsavināšanas kredītiestādes turpinās piedzīt no viņiem parādus līdz pat parādnieku nāvei, šiem cilvēkiem nekad nebūs stimula strādāt legāli un palikt savā valstī, uzskata LAKRA. Ar izstrādātajiem grozījumiem LAKRA ir iepazīstinājusi visas Saeimas frakcijas un virkni komisiju. Grozījumus ir atbalstījuši LPP/LC un apvienības "Saskaņas centrs" deputāti.

"Šo ceturtdien, 2.aprīlī, balsojot par grozījumiem Maksātnespējas likumā, Saeimas deputātiem būs iespēja pierādīt to, ka viņiem ir svarīgs katrs Latvijas iedzīvotājs. Šo grozījumu pieņemšana spētu glābt bankrotējušos kredītņēmējus no mūžīgas parādu verdzības, emigrācijas vai pašnāvībām," uzsver LAKRA valdes priekšsēdētājs Ainārs Gorenko.

Latvijas Kredītņēmēju apvienība
Tālr.: 20042039 vai 27005009
E-pasts: [email protected]
Papildu informācija par LAKRA - www.kreditnemeji.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses