Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

PR: Latvijas iedzīvotāji pensijas uzkrājumus veido neilgi pirms pensionēšanās vecuma

Analizējot 2008. gadā piesaistīto SEB pensiju fonda jauno individuālo klientu sadalījumu pa vecuma grupām, konstatēts, ka lielākais jauno dalībnieku īpatsvars ir vecuma grupā virs 40 gadiem. Tas liecina, ka Latvijas iedzīvotāji izvēlas uzkrājumus pensijai veidot neilgi pirms pensionēšanās vecuma sasniegšanas, jo tieši tad cilvēki aizvien vairāk aizdomājas par to, kā pensionēšanās brīdī nodrošināt līdzvērtīgus ienākumus.

Kopumā SEB pensiju fonds 2008. gadā piesaistījis vairāk kā 4,5 tūkstošus jaunu individuālo dalībnieku. Aptuveni viena trešdaļa jauno klientu ir vecuma grupā no 51 līdz 60 gadiem, bet vecuma grupa no 41 līdz 60 gadiem veido jau vairāk nekā pusi no piesaistītajiem jaunajiem klientiem. Vecuma grupā no 21 līdz 40 gadiem jauno klientu īpatsvars ir gandrīz 30 procenti.

Šie skaitļi atbilst visu SEB pensiju fonda klientu kopējai vecuma struktūrai – vairāk nekā trešā daļa visu SEB pensiju fonda klientu ir vecāki par 41 gadu, bet visaktīvākie pensiju fonda klienti ir vecumā līdz 45 gadiem – nedaudz mazāk par pusi no visiem 69 624 individuālajiem klientiem.

Dace Brencēna, SEB pensiju fonda valdes priekšsēdētāja: „Šobrīd, ņemot vērā esošo ekonomisko situāciju valstī un bezdarbnieku skaita palielināšanos, starp visiem Latvijas iedzīvotājiem visnedrošāk jūtas cilvēki vecuma grupā virs 55 gadiem, jo viņiem jaunu darbu atrast ir visgrūtāk, taču līdz valsts garantētai pensijai jāgaida vēl vairāki gadi. Esmu ļoti gandarīta, ka spējam sniegt šiem pensiju 3. līmeņa dalībniekiem atbalstu, izmaksājot gadu gaitā uzkrāto naudas summu un tādā veidā nodrošinot stabilitātes un drošības sajūtu viņiem un viņu ģimenēm. Turklāt, veidojot uzkrājumus pensiju 3. līmenī, dalībniekiem nodokļu atmaksas veidā ir iespēja atgūt 23% no gada laikā veiktajām iemaksām, kas nodrošina cilvēkiem papildu ienākumus, ko var novirzīt vai nu pensiju uzkrājumu veidošanai, vai izmantot citiem mērķiem.”

Kā liecina SEB pensiju fonda dati, regulāriem maksājumiem pensijas uzkrājuma veidošanai pieteikušies gandrīz puse jauno klientu, pie kam 90% klientu pensijas uzkrājuma papildināšanu veic vienu reizi mēnesī. Pusē gadījumu mēneša iemaksas summa nepārsniedz 11 latus, savukārt aptuveni 25% jauno klientu regulārās iemaksas summa ir robežās no 11 līdz 30 latiem. Regulārās iemaksas liecina par to, ka cilvēki ir gatavi regulāri atvēlēt nelielas summas savu vecumdienu finansiālajai nodrošināšanai, bez tam – iemaksas apjoms būtiski neietekmē klienta ikmēneša izdevumus.

Likumdošana nosaka, ka brīvprātīgi veiktos pensiju uzkrājumus var saņemt no 55 gadu vecuma. Tātad klients, kurš savlaicīgi uzsācis pensijas uzkrājuma veidošanu, jau no šī vecuma sasniegšanas var nepieciešamības gadījumā brīvi piekļūt uzkrājumam, kamēr pārējā nauda turpinās pelnīt.

2008. gada beigās SEB pensiju fondā uzkrājumus veidoja 69 624 dalībnieki, no kuriem 80% ir individuālie klienti, kuri uzkrājumus veido paši. Gandrīz 54% no visiem dalībniekiem ir sievietes, puse klientu izvēlējušies SEB Sabalansēto, 41% - SEB Aktīvo, bet pārējie – SEB Eiropensijas plānu pensijas uzkrājuma veidošanai.

2008. gada beigās SEB pensiju fonda kopējo aktīvu apjoms bija 36,1 miljoni latu, kas nodrošina fondam 58,42% lielu tirgus daļu un līdera pozīcijas Latvijas atklāto pensiju fondu vidū.

SEB grupa ir Ziemeļeiropas finanšu institūcija, kas sniedz bankas pakalpojumus 400 tūkstošiem uzņēmumu un institucionālo klientu un 5 miljoniem privātpersonu Skandināvijā, Baltijas valstīs, Vācijā, Polijā, Ukrainā, Krievijā un ir starptautiski pārstāvēta vēl 10 valstīs. SEB grupā strādā vairāk kā 20 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Papildu informācija:
Anna Vilsone, SEB bankas sabiedrisko attiecību speciāliste - 677215521, 2960576, [email protected]
Vairāk par SEB grupu Latvijā: www.seb.lv
SEB grupas Latvijā jaunākās ziņas mobilajā telefonā: seb.lv/wap

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses