Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

PR: Latvijas sievietēm jauns padomdevējs personisko finanšu pasaulē

Swedbank pirmo reizi apkopojusi Latvijas sieviešu investīciju topu.

Atbildot uz arvien pieaugošo vajadzību plānot savu personisko budžetu, pārvaldīt savas finanses un apgūt ieguldījumu pasauli, apgādā “Atēna” ar zīmolu “Arka” izdota amerikāņu autores Džīnas Čatskijas “Naudas grāmata sievietēm”, ko latviešu valodā tulkojusi Paula Prauliņa. Izdevumu vēl saistošāku Latvijas lasītājām padara Swedbank ieguldījumu ekspertu komentāri par vietējām iespējām ieguldījumu un uzkrājumu veidošanā.

Grāmatu “Naudas grāmata sievietēm” laikraksts “The New York Times” atzinis par bestselleru un ceļvedi ikvienai sievietei, kura vēlas kļūt bagāta. Šajā izdevumā autore interesantā un saistošā veidā ievada lasītājus aizraujošā personiskā finanšu pasaulē, sniedzot padomus pareizu ienākumu un izdevumu sabalansēšanas jautājumos, kā arī ikvienam saprotamā valodā izskaidro ieguldījumu veikšanas principus un iespējas.

“Neatkarīgi no ekonomiskās situācijas ikvienam vajadzētu domāt par uzkrājumu veidošanu un labklājību nākotnē. Taču īpaši šobrīd, kad ekonomika piedzīvo savu ciklisko lejupslīdi, pamata finanšu procesu pārzināšana un izpratne palīdz gudrāk pārvaldīt savus līdzekļus un tādējādi gūt lielāku labumu gan šodien, gan arī ilgtermiņā. Tāpēc būsim priecīgi, ja grāmata dos stimulu Latvijas sievietēm izvērtēt savu personīgo budžetu jau ar jaunām zināšanām!” saka Kristīne Mūrmane, Swedbank Investīciju produktu daļas vadītāja.

Latvijā veiktie pētījumi liecina, ka sievietes labprāt saņemtu vairāk informāciju par budžeta plānošanu, ieguldījumu un uzkrājumu veidošanu saprotamā valodā un veidā. Swedbank februārī veiktā aptauja par Latvijas sieviešu ieguldījumu paradumiem atklāj, ka bankas piedāvātos uzkrājumu un ieguldījumu produktutus joprojām izmanto salīdzinoši neliels skaits (13%) daiļā dzimuma pārstāvju. Līdz ar to jaunā “Naudas grāmata sievietēm” iespējams būs noderīga daudzām Latvijas sievietēm, kuras vēlas efektīvāk pārvaldīt savus naudas līdzekļus.

Aptaujas rezultāti rāda, ka Latvijas sievietes visbiežāk brīvos līdzekļus atvēl bērnu vajadzībām, kam seko ieguldījumi skaistumkopšanā un veselībā. Trešajā vietā ierindojas investīcijas savā izglītībā. 19% respondentes atzīmējušas, ka iegulda nekustamajā īpašumā, savukārt vienāds skaits — 17% sieviešu par labu ieguldījumu uzskata apavus, rokassomiņas un rotaslietas.

Latvijas sieviešu investīciju TOP 10

Nr.    Kur labprāt iegulda līdzekļus    %
1.    Bērnu vajadzībām    43
2.    Skaistumkopšanā, veselībā    42
3.    Savā izglītībā    40
4.    Nekustamajā īpašumā    19
5/6.    Apavos un rokassomiņās    17
5/6.    Rotaslietās    17
7.    Bankas piedāvātajos  uzkrājumu produktos    13
8.    Dizaina priekšmetos    4
9.    Mākslas darbos    2
10.    Kažokādās    1

Līdzekļus bērnu vajadzībām visbiežāk iegulda sievietes vecumā no 26 līdz 55 gadiem, savukārt apavos, rokassomiņās un rotaslietās visbiežāk iegulda 18 līdz 25 gadus vecas respondentes. Ieguldījumus savā izglītībā visbiežāk veic sievietes ar nepabeigtu augstāko izglītību, vai arī jau iegūtu zinātnisko grādu. Savukārt ieguldīt savus līdzekļus bankas uzkrājumu produktos visbiežāk izvēlas sievietes ar augstāko izglītību vecumā no 33 līdz 55 gadiem.

Atbildot uz jautājumu, kur ieguldītu rīcībā nonākušus 500 latus, 21% sieviešu norāda, ka izlietotu tos bērnu vajadzībām, 16% respondentes atbildējušas, ka ieguldītu tos skaistumkopšanā un veselībā, savukārt viedāds skaits - 14% sievietes norādījušas, ka ieguldītu tos bankas piedāvātajos uzkrājumu produktos un savā izglītībā. Daudz mazāks skaits respondentu, tikai 3%,  norādījušas, ka  iegūtos 500 latus izlietotu ceļojumos, atpūtai, izklaidei vai arī kāda dizaina priekšmetu iegādei.

Savukārt atbildot uz jautājumu par to, vai izmanto kādu no bankas piedāvātajām iespējām uzkrājumu un ieguldījumu veidošanā, 31% sieviešu norāda, ka izmanto kontu, 20% — pensiju trešo līmeni un 14% — krājkontu. Vēl populāri bankas produkti uzkrājumu un ieguldījumu veidošanā sieviešu vidū ir uzkrājums ar dzīvības apdrošināšanu (atbildi minējušas 9% respondentes), depozīts (atbildi minējušas 8% respondentes) un ieguldījumi akcijās, vērtspapīros vai fondos (atbildi minējušas 4% respondentes).

Par aptauju: pētijumu firmas “Market data” 2009.gada februārī veiktajā interneta aptaujā piedalījušās vairāk nekā 800 sievietes Latvijā vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Džīnas Čatskijas sarakstīto “Naudas grāmatu sievietēm” var iegādāties visās lielākājās Latvijas grāmatnīcās.

Papildu informācijai:
Kristīne Jakubovska
Swedbank
Preses sekretāre
Tālr.: 67444560, 29128208
[email protected] 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses