Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

PR: Pirmo reizi Latvijā notiks "Swedbank" starptautiskās mākslas balvas nominantu izstāde

No 2009. gada 10. decembra līdz 2010. gada 3. februārim pirmo reizi Latvijā izstāžu zālē „Rīgas mākslas telpa” būs apskatāma Swedbank starptautiskās mākslas balvas (Swedbank Art Award) nominantu izstāde, kas tiek rīkota sadarbībā ar Igaunijas mākslas muzeju KUMU.


Izstādē piedalīsies pieci Swedbank Art Award balvas kandidāti: Voldemārs Johansons (Latvija), Tonis Saadoja (Igaunija), Jonas Gasiunas (Lietuva), Viktors Alimpijevs (Krievija) un Magnuss Vallins (Zviedrija).

Voldemārs Johansons (1980) Swedbank starptautiskajai mākslas balvai izvirzīts par personālizstādi „Varavīksne tumsas valstībā” (Karosta, 2009) un projektu „Gaisa straumes”, kas eksponētas Rīgā, Liepājā un Dortmundē (2007–2008).

Mākslinieks studējis Hāgas Sonoloģijas institūtā, piedalījies ar mediju un skaņu mākslu saistītos projektos, kā arī bijis vairāku teātra izrāžu skaņu un mūzikas režisors. Voldemāra Johansona darbi, ko skatītāji iepazīst kā eksperimentālas ūdens, gaismas un skaņas instalācijas un performances, ir balstīti mākslas un zinātnes sinerģijā. Mākslinieks izmanto datus no dabas un atmosfēras parādībām – vēja stipruma, elektromagnētisko viļņu spektra u.tml. –, tos pētot, apstrādājot un atspoguļojot vizuālā un skaniskā pieredzē, kas skatītājiem paver jaunas estētiskās uztveres robežas. Kritiķi izceļ mākslinieka spēju komplicētās fizikas un tehnoloģiju zināšanas pārraidīt vizuāli efektīvās un citas maņas iesaistošās fascinējošās izpausmēs.

Katru kandidātu izvēlējās attiecīgās valsts ekspertu žūrija. Latvijā tās sastāvā bija Latvijas mākslas akadēmijas profesors Eduards Kļaviņš, izdevniecības „Neputns” galvenā redaktore Laima Slava, kritiķe un žurnāla „Fotokvartāls” galvenā redaktore Alise Tīfentāle, kritiķe Anda Kļaviņa, Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese un šī centra speciāliste Ieva Astahovska.

Swedbank Art Award balvai no Latvijas tika nominēti arī Kristīne Alksne, Jānis Avotiņš, Andris Eglītis, Ieva Epnere, Romans Korovins, Leonards Laganovskis un Krišs Salmanis.

Swedbank Starptautiskā mākslas balva tiek piešķirta laikmetīgās mākslas pārstāvim, darbos vērtējot inovāciju un uztveramību plašā kultūras telpā. Laureāts saņem naudas balvu 10 000 eiro vērtībā.

Swedbank Art Award ir izveidota 2000. gadā; kopš pagājušā gada kopā ar latviešu, lietuviešu un igauņu māksliniekiem uz to pretendē arī Zviedrijas un Krievijas pārstāvji. 2004. gadā balvu saņēma latviešu mākslinieks Gints Gabrāns, savukārt pērn – Miks Mitrēvics.

Informatīvi atbalsta: Frank’s, Fotokvartāls, TV 24, Tvnet, 1188, 1189, LETA.

Papildu informācija:
 Inga Lāce,
„Rīgas mākslas telpas”
mārketinga vadītāja
Tālr. 67181328; 27898434
e-pasts: [email protected]
www.artspace.riga.lv

Kristīne Jakubovska,
Swedbank preses sekretāre Latvijā
Tel. 67444560, Mob. 29128208,
[email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses