Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

PR: SEB Mājokļu cenu indikators: reģionos pieaug prognozes par mājokļu cenu kāpumu

Ja iepriekšējā mēneša SEB Mājokļu indikatora aptaujā nākotnes skatījums uz nekustamā īpašuma cenu kāpumu strauji uzlabojās Rīgā, tad šī mēneša aptaujā redzama analoģiska noskaņojuma uzlabošanās reģionos.

Rīgā mājokļu cenu kāpuma prognozētāju skaits mazliet pat samazinājies (no 28% uz 27%), tomēr kopējais noskaņojums kļuvis pozitīvāks, jo cenu krituma prognozētāju skaits krities vēl straujāk. Ja iepriekšējā mēnesī zemākas nekustamā īpašuma cenas pēc 12 mēnešiem prognozēja 22% rīdzinieku, tad šomēnes vairs tikai 18% Latvijas galvaspilsētas iedzīvotāju uzskata, ka mājokļu cenas tuvākā gada laikā kritīsies. Iedzīvotāju skaits, kas prognozē mājokļu cenu kāpumu, Rīgā jau otro mēnesi ir lielāks nekā to, kuri sagaida tālāku cenu samazināšanos. Savukārt respondentu skaits, kas prognozē nemainīgu nekustamā īpašuma cenu līmeni pēc gada, Rīgā palielinājies no 37% līdz 40%. Rīgā salīdzinājumā ar citiem reģioniem joprojām ir vismazāk to iedzīvotāju, kuriem nav noteikta viedokļa – 15% rīdzinieku nesniedza konkrētu atbildi par potenciālo mājokļu cenu dinamiku tuvākā gada laikā.

Joprojām visoptimistiskākais skats attiecībā uz mājokļu cenu izmaiņām tuvāko 12 mēnešu laikā ir Vidzemē, kur reģionu griezumā cenu kāpumu prognozētāju skaits ir vislielākais, bet cenu kritumu prognozētāju skaits – vismazākais. Salīdzinājumā ar iepriekšējo aptauju palielinājies gan to iedzīvotāju skaits, kas sagaida cenu kāpumu, gan to, kas prognozē cenu kritumu, samazinoties neitrāli noskaņoto vidzemnieku skaitam. 29% Vidzemes novada iedzīvotāju tic, ka mājokļu cenas pēc gada būs augstākas nekā šobrīd, savukārt 17% vidzemnieku sagaida mājokļu cenu tālāku kritumu gada laikā. Mājokļu cenas nākamgad tādas pašas kā patlaban prognozē 34% aptaujāto novada iedzīvotāju.

Pārējos reģionos noskaņojums ir mazāk optimistisks nekā Rīgā un Vidzemē, tomēr vērojams pozitīvāks noskaņojums. Īpaši strauji noskaņojums uzlabojies Latgalē, kurā iepriekšējos mēnešos bija vispesimistiskākais skatījums attiecībā uz nekustamā īpašuma cenu pieaugumu. Latgalē pirmo reizi 11 mēnešu laikā cenu kāpumu prognozētāju skaits pārsniedz cenu kritumu prognozētāju skaits.

21% Latgales iedzīvotāju uzskata, ka mājokļu cenas pēc gada būs mazākas nekā šobrīd (iepriekšējā mēnesī cenu krituma turpināšanos sagaidīja 41% aptaujāto iedzīvotāju), bet 23% cer uz cenu kāpumu (mēnesi iepriekš – 15%). 31% Latgales iedzīvotāju pēc gada prognozē mājokļu cenu atrašanos pašreizējā līmenī (iepriekš – 28%).

Zemgalē salīdzinājumā ar citiem reģioniem mazāk ir tādu iedzīvotāju, kuri prognozē nekustamā īpašuma cenu kāpumu, lai arī mēneša laikā to skaits ir pieaudzis un uzlabojies kopējais noskaņojums attiecībā uz cenu pieaugumu. 18% Zemgales iedzīvotāju uzskata, ka gada laikā var sagaidīt mājokļu cenu kāpumu, 26% respondentu sagaida cenu krituma turpināšanos, savukārt 39% prognozē cenu atrašanos pašreizējā līmenī

Kurzemē noskaņojuma uzlabošanās bijusi līdzīga kā Zemgalē, tomēr joprojām no visiem reģioniem tieši Kurzemē procentuāli ir visvairāk iedzīvotāju, kas nākotnē sagaida mājokļu cenu kritumu. 32% uzskata, ka mājokļu cenas pēc gada būs mazākas nekā šobrīd, 23% aptaujāto cer uz kāpumu, bet 27% kurzemnieku domā, ka mājokļu cenas gada laikā nemainīsies.

Aptaujas tehniskā informācija

Aptauja Latvijā veikta sadarbībā ar pētījumu centru SKDS. Aptaujas veikšanas laiks: 04.03.2010. - 15.03.2010. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi tika aptaujāti 1014 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās. Izlase ir reprezentatīva attiecībā pret ģenerālo kopumu.


SEB grupa ir Ziemeļeiropas finanšu institūcija, kas sniedz bankas pakalpojumus 400 tūkstošiem uzņēmumu un institucionālo klientu un 5 miljoniem privātpersonu. SEB grupa sniedz universālas bankas pakalpojumus Zviedrijā, Vācijā un Baltijas valstīs – Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. SEB grupa ir pārstāvēta arī citās Ziemeļvalstīs, Polijā, Ukrainā un Krievijā, kā arī lielākajos finanšu centros visā pasaulē. Uz 2009. gada 31. decembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 2,308 miljardus Zviedrijas kronu (~225 miljardi eiro), kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 1,356 miljardi Zviedrijas kronu (~132 miljardi eiro).  SEB grupā strādā vairāk kā 20 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.


Papildu informācijai:

Agnese Strazda, SEB bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja – 67215521, 29149306

[email protected]

Vairāk par SEB grupu Latvijā:

www.seb.lv

www.seb.lv/wap  

Twitter/SEB_Latvia

Twitter/SEBekonomisti


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses