Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Staļģenē izcirsto augļu koku īpašniekiem kompensācijās prasīs 120 tūkstošus latu

Staļģenē ar bīstamo augu slimību - bakteriālajām iedegām - inficēto izcirsto augļu koku īpašniekiem Zemkopības ministrija kompensācijās prasīs piešķirt 120 tūkstošus latu, aģentūrai BNS pavēstīja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Solveiga Lazovska.

Viņa informēja, ka kopumā bīstamās augu slimības - bakteriālās iedegas - izplatības ierobežošanas pasākumu kompensēšanai tiks prasīti 154,2 tūkstoši latu - šajā summā bez kompensācijām izcirsto augļu koku īpašniekiem iekļauti arī Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) un iesaistīto pašvaldību izdevumi.

Lazovska gan pieļāva, ka kompensācijām nepieciešamā summa varētu būt vēl nedaudz lielāka, jo Latvijā bakteriālās iedegas ierobežošanas darbi vēl turpinās.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis iepriekš norādījis, ka ZM vajadzētu rast finansējumu kompensācijām no sava budžeta.

Plānots, ka par augļu koku, kurš ir vienu līdz divus gadus vecs, kompensācija būs 10 latu, par sešus līdz desmit gadu vecu koku - 300 latu, par 11-15 gadu vecu koku - 230 latu, par 16-20 gadu vecu - 160 latu, par 21-25 gadus vecu - 90 latu, par 26-30 gadu vecu - 50 latu, bet par kokiem, kuri vecāki par 30 gadiem, kompensācija varētu sasniegt 30 latu.

Bīstamo augu karantīnas slimību VAAD speciālisti vispirms jūlijā atklāja Staļģenē, un tur tika veikta slimo koku iznīcināšana. Pavisam kopā izcirta un sadedzināja vairāk nekā 1000 augļu koku.

Vēlāk bakteriālās iedegas atklāja kādā saimniecībā Dobeles rajona Tērvetē, kas vēl tagad atrodas pastiprinātā VAAD inspektoru uzraudzībā. Savukārt pagājušajā nedēļā bīstamās slimības klātbūtne tika konstatēta Latvijas Valsts augļkopības institūtā Dobelē. Pagaidām gan vēl nav zināms, kādi fitosanitārie pasākumi tur tiks veikti.

Baktērija - bakteriālo iedegu ierosinātāja - rada nopietnus ekonomiskos zaudējumus valstīs, kurās tā ir izplatīta. Slimība ne tikai samazina augļu ražu, bet ir ļoti bīstama arī pašiem augiem.

Vislielākais slimības apdraudējums ir noteiktiem rožu dzimtas augiem - ābelēm, bumbierēm, cidonijām, krūmcidonijām, pīlādžiem, korintēm un vairākiem dekoratīviem augiem. Slimības pazīmes ir dažu vai visu ziedu nokalšana, pumpuru novīšana, jauno dzinumu deformēšanās, augļu brūnēšana, sačokurošanās, koku mizas plaisāšana, vēlāk izžūšana. Turklāt raksturīga pazīme ir ķīļveida čūlas. Galvenokārt bīstamo slimību izplata bites, putni, vējš, kā arī tā var izplatīties ar stādāmo materiālu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses