Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

"Swedbank" grupas zaudējumi Latvijā pirmajā pusgadā - 56,571 miljons latu

"Swedbank" grupas zaudējumi Latvijā šogad pirmajā pusgadā bija 56,571 miljons latu, kas ir par 71,6% mazāk nekā 2009.gada pirmajā pusgadā, liecina bankas bilance. Tostarp pašas bankas zaudējumi sešos mēnešos bija 57,593 miljoni latu, kas ir par 68,7% mazāk nekā pirms gada.

"Swedbank" grupas aktīvu apmērs pirmajā pusgadā samazinājās par 12,3% - līdz 4,09 miljardiem latu, tostarp bankas aktīvi saruka par 12,2% un šogad 30.jūnijā bija 3,929 miljardi latu.

"Swedbank" preses sekretāre Kristīne Jakubovska pavēstīja, ka gada otrajā ceturksnī "Swedbank" peļņa pirms uzkrājumiem Latvijā bija 20 miljoni latu, savukārt pēc uzkrājumu veikšanas "Swedbank" rezultāts Latvijā šajā ceturksnī ir 11 miljoni latu zaudējumi. Bankas darbības rezultātus ietekmēja ekonomiskā klimata atveseļošanās, kā arī būtisks samazinājums problemātisko kredītu pieauguma tempā, viņa skaidroja.

Saskaņā ar bankā sniegto informāciju klientu depozītu apjoms otrā ceturkšņa laikā saglabājās stabils, savukārt kredītportfelis samazinājās par 4%, kā rezultātā uzlabojas bankas kredītu un depozītu proporcijas sabalansētība, pārskata ceturksnī sasniedzot 238%.

Salīdzinot ar gada sākumu, "Swedbank" kredītportfelis sarucis par 9%, ko bankas pārstāvji skaidroja gan ar straujāku saistību samazināšanos, gan portfeļa problemātiskās daļas nodrošinājuma pārdošanu un uzkrājumu veidošanu. Jakubovska atzīmēja, ka otrajā ceturksnī kredītportfeļa sarukšanas temps ir mazinājies. Lai arī pieprasījums pēc kredītiem visās trijās Baltijas valstīs pagaidām kopumā ir zems, šajā periodā jau bija vērojama pieprasījuma aktivizēšanās un patērētāju optimisma kāpums.

"Swedbank" ienākumi otrajā ceturksnī, palielinājušies par 10%, sasniedzot 34 miljonus latu. Tīrie procentu ienākumi ir palielinājušies par 9% un tos pozitīvi ietekmējušas zemākas finansēšanas un depozītu izmaksas, taču joprojām ir jūtama problemātisko kredītu negatīvā ietekme, atzina bankā. Tīrie komisiju ienākumi pieauguši par 12%.

Savukārt bankas izdevumi 2010.gada otrajā ceturksnī samazinājušies par 17% - līdz 14 miljoniem latu. Samazināts arī bankas darbinieku skaits - par 39 darbiniekiem jeb 3%, un tagad darbinieku skaits ir atbilstošs pašreizējai ekonomiskajai aktivitātei, uzsvēra Jakubovska. Vienlaikus viņa pieļāva, ka gada beigās darbinieku skaits arī varētu tikt palielināts, atkarībā no ekonomikas atlabšanas tempa.

"Swedbank" kredītzaudējumi otrajā ceturksnī bija 33 miljoni latu, kas, salīdzinājumā ar gada pirmo ceturksni, ir kritums par 51%. Problemātisko kredītu bruto apjoms uz 2010.gada 30.jūniju bija 1,035 miljardi latu, kas ir par 12% vairāk nekā pērnā gada beigās.

"Vērtējot kredītzaudējumus pa mēnešiem, redzamas pirmās stabilizēšanās pazīmes," piebilda Jakubovska, norādot, ka uzņēmumu kredītportfelī kredītu zaudējumu augstākais punkts jau tika sasniegts pagājušajā gadā. Arī privātpersonu portfelī kredītzaudējumu pieauguma temps turpina samazināties, un ir plānots, ka kredītzaudējumu augstākais punkts tiks sasniegts šogad, jo problemātisko kredītu apjoms ir tieši atkarīgs no bezdarba līmeņa valstī, viņa klāstīja.

Kā "Swedbank" turpmāko mērķi Jakubovska minēja darbības turpināšanu Baltijas valstīs ilgtermiņā, norādot, ka arī šogad īstenoti vairāki pasākumi, lai attīstītu ilgtspējīgu, uz klientu orientētu un atbildīgu bankas grupas darbību Baltijā.

2009.gada pirmajā pusgadā Latvijas "Swedbank" zaudējumi bija 199,283 miljoni latu, bet pašas "Swedbank" zaudējumi - 183,741 miljons latu. Savukārt 2009.gadā kopumā Latvijas "Swedbank" grupa strādāja ar 302,254 miljonu latu zaudējumiem. Tostarp pašas "Swedbank" zaudējumi 2009.gadā bija 301,045 miljoni latu.

"Swedbank" ir lielākā banka Latvijā. Tā ietilpst "Swedbank" grupā, kas ir viena no lielākajām finanšu institūcijām Ziemeļvalstīs un Baltijā. "Swedbank" grupas klientu skaits ir deviņi miljoni privātpersonu un 600 tūkstoši uzņēmumu. "Swedbank" ir pārstāvēta ne tikai Ziemeļvalstīs un Baltijā, bet arī Krievijā, Ukrainā, Luksemburgā, Spānijā, ASV, Ķīnā un Japānā. Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses