Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

"Swedbank" izstājas no Zviedrijas valsts garantiju programmas

Zviedrijas bankas "Swedbank" grupa ceturtdien, 8.aprīlī, nolēmusi izstāties no Zviedrijas valsts garantiju programmas, informēja "Swedbank" grupas preses sekretāre Anna Sundblada.

Lēmums pieņemts, ņemot vērā gan uzlabojumus aizņemšanās tirgū, gan arī to, ka kopš 2009.gada jūlija banka aizņemoties nav izmantojusi valsts garantijas.

"Panākt neatkarību finanšu piesaistē bija viens no galvenajiem mērķiem, kad 2009.gada augustā tika veikta "Swedbank" kapitāla palielināšana. Valsts garantiju programmas atstāšana ir papildu solis šajā virzienā. Fakts, ka banka var patstāvīgi finansēties, atspoguļo gan akcionāru atbalstu, veicot divas kapitāla emisijas, gan mūsu pastāvīgo darbu, mazinot kredītriska un likviditātes riska līmeņus, kā arī to, ka tirgus sācis normalizēties," uzskata "Swedbank" grupas vadītājs Mikaels Volfs.

Savukārt "Swedbank" grupas padomes priekšsēdētājs Lars Idermarks norāda, ka ar valsts garantiju palīdzību grupai bija iespēja periodā no 2008.gada rudens līdz 2009.gada vasarai piesaistīt finansējumu uz konkurētspējīgiem nosacījumiem. "No garantijas ieguvējas bija netieši visas Zviedrijas bankas, un tas bija nozīmīgs faktors, ļaujot Zviedrijas banku sistēmai būt salīdzinoši stiprai finanšu krīzes laikā un pēc tās," akcentē Idermarks.

"Swedbank" grupa kopš 2009.gada jūlija ir aizņēmusies 200 miljardus zviedru kronu (14,404 miljardus latu) ilgtermiņa finansējuma, neizmantojot valsts garantiju programmu. Šā gada pirmā ceturkšņa laikā "Swedbank" aizņēmās 100 miljardus zviedru kronu (7,2 miljardus latu), kas ir divas trešdaļas no šajā gadā atmaksājamā ilgtermiņa finansējuma apjoma.

Aizņēmumu, kuri ņemti, piesaistot valsts garantijas, termiņi ir līdz 2014.gada jūlijam. Tiklīdz tiks precizēti banku likviditātes prasību normatīvi un, ja tirgus situācija ļaus, banka plāno atpirkt garāko termiņu valsts garantētos aizņēmumus.

Kopumā "Swedbank" valsts garantiju programmā kopš 2008.gada ir aizņēmusies 421,1 miljardu zviedru kronu (30,327 miljardus latu), tai skaitā 243,8 miljardus zviedru kronu (17,55 miljardus latu) īstermiņa aizņēmumā ar termiņu, mazāku par 12 mēnešiem, un 186,4 miljardus zviedru kronu (13,42 miljardus latu) ilgtermiņa aizņēmumā ar termiņu, garāku par 12 mēnešiem.

Uz 2009.gada ceturtā ceturkšņa beigām "Swedbank" aizņēmumu apjoms bija 241 miljards zviedru kronu (17,35 miljardi latu). Savukārt uz šā gada pirmā ceturkšņa beigām aizņēmumu apjoms bija samazinājies līdz 201,5 miljardiem zviedru kronu (14,51 miljardam latu).

Uz marta beigām atlikušo aizņēmumu sadalījums pēc to atmaksas termiņiem bija 39,6 miljardi zviedru kronu (2,85 miljardi latu) šogad, 82,4 miljardi zviedru kronu (5,93 miljardi kronu) 2011.gadā, 40,5 miljardi zviedru kronu (2,91 miljards latu) 2012.gadā, 11,8 miljardi zviedru kronu (84 miljoni latu) 2013.gadā un 27,2 miljardi zviedru kronu (1,95 miljardi latu) 2014.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses