Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Tuvākā gada laikā ceturtdaļa iedzīvotāju plāno veikt uzkrājumus

Pieaugot informācijai par dažādiem ieguldījumu veidiem, aizvien vairāk Latvijas iedzīvotāju daļu no saviem ienākumiem iegulda, veidojot uzkrājumus drošākai un stabilākai nākotnei. SEB Unibankas un E-spy veiktā aptauja par uzkrājumu veidošanu liecina, ka 11% no aptaujas dalībniekiem jau šobrīd veido uzkrājumus, savukārt 25% respondentu norāda, ka tuvāko 12 mēnešu laikā plāno to darīt, izmantojot kādu no finanšu institūciju piedāvātajām plašajām ieguldījumu iespējām.

Kā liecina aptaujas dati, 36% respondentu neplāno veidot uzkrājumus, jo šobrīd mājsaimniecībai nav pietiekami daudz brīvo finanšu līdzekļu, savukārt 13% norāda, ka nevēlas veidot uzkrājumus tik augstas inflācijas apstākļos. Noteikti kā pozitīva tendence ir jāvērtē tas, ka tikai 6% aptaujāto šķiet mazsvarīgi veidot uzkrājumus.  Kā norāda 61% respondentu, ieguldījumiem viņi izmantotu tās bankas piedāvātos ieguldījumu pakalpojumus, kuras pakalpojumus viņi izmanto savu ikdienas finanšu darījumu veikšanai. “Ik dienu pie mums bankā vēršas cilvēki, kuri vēlas saņemt jaunāko informāciju un bankas speciālistu konsultāciju un ieteikumus par iespējām veidot uzkrājumus. Par to, ka pieaug iedzīvotāju interese par iespējām uzkrāt nebaltai dienai, pensijai vai sen lolota sapņa piepildīšanai, pārliecinājāmies arī jau trešās SEB Unibankas rīkotās ieguldījumu kampaņas “60 minūtes” laikā. Šobrīd vērojama tendence, ka arī iedzīvotāji ar augstākiem ienākumiem, kas iepriekš labprātāk peļņas nolūkos savus brīvos finanšu līdzekļus investēja nekustamajā īpašumā, aizvien aktīvāk izmanto banku piedāvātos uzkrājumu veidošanas pakalpojumus,” norāda SEB Unibankas Privātpersonu apkalpošanas atbalsta pārvaldes vadītājs Arnis Škapars. Tas, cik lielu summu cilvēks saņems uzkrājuma beigās, ir atkarīgs ne tikai no izvēlētā ieguldījuma veida, bet arī no naudas apjoma, ko cilvēks ir gatavs regulāri ieguldīt. Kā liecina aptaujas dati,  46% respondentu katru mēnesi būtu gatavi novirzīt uzkrājumiem summu līdz 50 latiem. Šādu ikmēneša iemaksu visaktīvāk atbalsta sievietes (52%). Savukārt regulāri ieguldīt vairāk kā 50 latus uzkrājumam būtu gatavi 26% aptaujāto vīriešu un 13% aptaujāto sieviešu, jeb 18% no kopējā respondentu skaita.  Iedzīvotājiem ir svarīgi apzināties, ka ieguldot pat nelielas naudas summas, kas neatstāj būtisku ietekmi uz mājsaimniecības budžetu, ilgākā laika periodā var nodrošināt labas peļņas iespējas. Izprotot iedzīvotāju pieaugošo interesi par ieguldījumiem, SEB Unibanka sadarbojoties  ar izdevniecību “Dienas bizness” ir laidusi klajā “Investīciju rokasgrāmatu”. Tā palīdzēs gan privātpersonām, gan juridiskām personām rast atbildes uz jautājumiem – vai un kādā veidā nauda pelna mūsu vietā, kas ir investīciju atdeve, risks, riska cena, depozīts, akcijas un obligācijas, ieguldījumu fonds, pensiju uzkrājumi utt. Pētījumā piedalījās 900 respondenti no dažādām Latvijas pilsētām, pārstāvot dažāda vecuma grupas. Aptauja tika veikta elektroniskajā vidē 2007. gada nogalē. SEB grupa ir Ziemeļeiropas finanšu institūcija, kas sniedz bankas pakalpojumus 400 tūkstošiem uzņēmumu un institucionālo klientu un 5 miljoniem privātpersonu Skandināvijā, Baltijas valstīs, Vācijā, Polijā, Ukrainā, Krievijā un ir starptautiski pārstāvēta vēl 10 valstīs. SEB grupā strādā vairāk kā 20 000 darbinieku.

Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Papildu informācijai:
Sanda Purviņa, SEB Unibankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja – 67779978, 29357123
[email protected]
Vairāk par SEB Unibankas grupu: www.seb.lv 
SEB Unibankas jaunākās ziņas mobilajā telefonā: seb.lv/wap


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses