Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

"UniCredit grupas" 2008.gada Centrālās un Austrumu Eiropas banku darbības pētījums

Centrālās un Austrumu Eiropas* banku sektorā turpina dominēt ārvalstu starptautiskie uzņēmumi, kas joprojām gūst peļņu no ieguldījumiem šajā reģionā. Ir izveidojies pilnībā integrēts reģionālais tirgus ar dažiem apakšsegmentiem un minimālām iespējām pārpirkt vēl kādu vietējo banku. “Mūsu pētījums liecina, ka Centrālajā un Austrumu Eiropā ārvalstu kapitāla īpatsvars ir nozīmīgs, tas sastāda 75 % no banku aktīviem Centrālajā Eiropā, 83 % – Dienvidaustrumeiropā un Baltijā,” stāsta Federiko Giconi (Federico Ghizzoni), UniCredit Group Polijas tirgus divīzijas vadītājs un Bank Austria Valdes loceklis, kura pārziņā ir CAE.

Tāpēc pēdējā laikā apvienošanās un pārpirkšanas mēģinājumi vairāk saistās ar jauniem tirgiem vai specializētiem segmentiem, savukārt pašreizējā globālajā kontekstā attīstības stratēģijas, visticamāk, tiks vērstas uz organisku izaugsmi un filiāļu atvēršanu.

Tā kā mainīgo apstākļu starptautiskajos finanšu tirgos rezultātā ir palielinājušās banku līdzekļu piešķiršanas izmaksas, dažu reģionālo tirgus dalībnieku izaugsmes plānus CAE ierobežo likviditātes problēmas. Tīkla racionalizācija vai globāla apvienošanās un pārpirkšana var veicināt pārmaiņas reģionālajā banku sektorā.

CAE ekonomiskā perspektīva: ievērojama izaugsme

Par spīti riska izmaksu pieaugumam starptautiskajā līmenī, ekonomiskā aktivitāte CAE joprojām ir intensīva. Galvenais riska faktors ir ekonomiskā atkarība no kapitāla ieplūšanas, bet, pat ja tas samazināsies, reģionālais pieaugums, visticamāk, tik un tā būs vairāk nekā 4 % laikā no 2007. līdz 2010. gadam. Pārtikas un naftas produktu lielais īpatsvars patēriņa grozā CAE valstīs padara īpaši jūtamu inflācijas ietekmi, un tā, iespējams, atstās nelabvēlīgu iespaidu gan uz mājsaimniecībām, gan uz korporatīvo sektoru.

Kredītu attiecība pret IKP ir diezgan mērena, periodā no 2007. līdz 2010. g. apjomam pēc CAGR (saliktā ikgadējā ieguldījuma peļņas pieauguma indikatora) pieaugot aptuveni par 23 % un kredītu pieaugumam apsteidzot depozītu pieaugumu. Ja bankas darbības modelis balstās uz ārējās finansēšanas nepieciešamību, tas nozīmē, ka pastāv kredītu sadārdzināšanās risks. Taču daudzo starptautisko tirgus dalībnieku klātbūtne šajā reģionā šo risku daļēji mazina.

UniCredit Group CAE galvenā ekonomiste Debora Revoltella atzīst, ka “galvenā prioritāte vietējā banku sektorā un vietējā ekonomikā vēl aizvien ir saprātīga finanšu piesaiste”. Baltijas valstis, Kazahstāna un Ukraina jau ir saskārušās ar kredītu sadārdzināšanās izaicinājumu: jo mazāk kapitāla ieplūst, jo vairāk tiek bremzēts kredītu pieaugums, tādēļ arī ekonomiskā aktivitāte kļūst gausāka. Vēl joprojām lielā CAE banku sektora kapitalizācija samazina iespējamos satricinājumus, tāpēc pēc CAGR (saliktā ikgadējā ieguldījuma peļņas pieauguma indikatora) periodā no 2007. līdz 2010. g. tiek prognozēta aptuveni 17 % peļņa.

Visas banku sistēmas CAE reģionā, par spīti daudz sarežģītākiem apstākļiem, atkarībai no kapitāla ieplūšanas intensitātes un drūmajām inflācijas prognozēm, raksturo dinamiski tirgus dalībnieki.

Visā CAE banku sektorā ir 2609 bankas ar kopējiem aktīviem gandrīz 2000 miljardu eiro vērtībā. CAE banku saraksta augšgalā ir UniCredit Group, kas CAE darbojas ar Bank Austria** starpniecību, ar 118 miljardus eiro lieliem kopējiem aktīviem un tīro peļņu pēc nodokļu nomaksas 2,125 miljardu eiro apmērā. Otrajā vietā ir Raiffeisen ar 72,7 miljardu eiro lieliem kopējiem aktīviem un

973 miljonu eiro lielu tīro peļņu pēc nodokļu nomaksas. Trešo vietu ieņem Erste Bank ar 72 miljardu eiro lieliem kopējiem aktīviem, kaut arī pēc tīrās peļņas rādītājiem ar 1 miljardu 26 miljoniem eiro pēc nodokļu nomaksas tā ierindojas otrajā vietā.

UniCredit ar aptuveni 3900 filiālēm 20 valstīs ieņem visstabilāko pozīciju reģionā, ar ko ir grūti sacensties. Raiffeisen, kas pārstāvēta 16 valstīs, ir otrā lielākā banka pēc šī rādītāja, un tai ļoti tuvu ir Société Générale ar 2340 filiālēm 15 CAE reģiona valstīs.

Kopumā reģiona vadošās starptautiskās banku grupas Centrālajā un Austrumu Eiropā plāno atvērt aptuveni 4100 jaunu filiāļu, lielāko daļu no tām jaunos tirgos – Krievijā un Ukrainā. UniCredit Group pārziņā ir aptuveni trešdaļa šo jauno filiāļu, jo banka tuvākajos trīs gados plāno koncentrēties uz ievērojamu izaugsmi. Federiko Giconi saka: “Mēs pārzinām tirgu un spēsim tikt galā ar strauju izaugsmi pat jaunajos lielāka riska apstākļos. Nākamajos trīs gados mēs plānojam 19,3 % ikgadējo pieaugumu. CAE reģions joprojām ir mūsu grupas uzmanības degpunktā, un līdz 2010. gadam mēs plānojam atvērt 1300 jaunas filiāles. Mēs pilnībā koncentrējamies uz organisku pieaugumu un nopietnu filiāļu tīkla paplašināšanu, it īpaši Turcijā, Krievijā, Rumānijā un Ukrainā.”

Privātpersonu apkalpošanā izaugsme joprojām ir straujāka nekā korporatīvajā banku sektorā
UniCredit Group ekonomisti uzskata, ka ir jāizmanto izdevība un jāturpina pārveidot mājsaimniecību aktīvu portfolio, par spīti kapitāla tirgus nepastāvībai un pastāvošajam riskam. D. Revoltella skaidro: “Kaut arī kredītu izsniegšana mājsaimniecībām ir mazinājusies, pieauguma potenciāls joprojām saistās ar lielo pieprasījumu pēc augstāka dzīves līmeņa.” Viņa piebilst: “Galvenie riski ir saistīti ar iespējamo mājsaimniecību vērtības zudumu, kam tās pakļautas, un nedaudz – ar iespējamo kredītu kvalitātes pazemināšanos. Mājsaimniecības šajā reģionā patiešām vairs nespēj tikt daudz iekrāt un arvien vairāk ir atkarīgas no kredītiem, turklāt liela daļa parādu – īpaši par hipotekārajiem kredītiem – ir ārvalstu valūtās.” Potenciālais pieprasījums pēc mājokļiem veicinās turpmāko hipotekāro aizdevumu biznesa attīstību CAE valstīs. Vislielākais potenciāls šajā segmentā ir plašākajam Eiropas reģionam.

Tā kā ir atjaunojies pieprasījums pēc banku kredītiem no uzņēmumu puses, tas daļēji līdzsvaro stabilizāciju korporatīvajā sektorā. Bankas arvien vairāk konkurē ar tiem papildpakalpojumu sniedzējiem, kas piedāvā līzingu, finanšu menedžmentu un strukturētās finanses - tie ir galvenie izaugsmes virzītāji korporatīvajā biznesa segmentā CAE.


Par UniCredit Group

UniCredit ar kopējo aktīvu apmēru, kas pārsniedz 1000 miljardus eiro, ierindojoties starp Eiropas lielākajām finanšu grupām, darbojas 23 valstīs, tai ir vairāk nekā 40 miljoni klientu, aptuveni 10 000 filiāļu un apmēram 180 000 darbinieku.

Centrālās un Austrumu Eiropas valstu reģionā UniCredit ir lielākais starptautiskais tīkls, kas darbojas banku sektorā, ar vairāk nekā 3900 filiālēm un tirdzniecības vietām, kur vairāk nekā 80 000 darbinieku apkalpo apmēram 27 miljonus klientu.

Grupas darbības valstis ir Azerbaidžāna, Bosnija un Hercegovina, Bulgārija, Horvātija, Čehijas Republika, Igaunija, Ungārija, Latvija, Lietuva, Kazahstāna, Kirgizstāna, Polija, Rumānija, Krievija, Serbija, Slovākija, Slovēnija, Tadžikistāna, Turcija un Ukraina.

* Centrālās un Austrumu Eiropas valstis ir Baltijas valstis, Bosnija-Hercegovina, Bulgārija, Horvātija, Čehijas Republika, Ungārija, Kazahstāna, Polija, Rumānija, Krievija, Serbija, Slovākija, Slovēnija, Turcija un Ukraina, pie plašākas Eiropas tiek pieskaitīta Krievija, Kazahstāna, Ukraina un Turcija.

** and through Pekao in Poland


Papildus informācija:
Aiga Aizpuriete, Sabiedrisko attiecību speciāliste
AS "UniCredit Bank";
Tel.  +371 6 708 5720; Cell. +371 29490982
[email protected]
http://www.unicreditgroup.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses