Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

UniCredit skatījums uz Centrālās un Austrumu Eiropas reģiona valstu nākotni

  •  UniCredit viedoklis par reģiona attīstības iespējām joprojām ir pozitīvs. Starptautiskās krīzes negatīvā ietekme galvenokārt varētu skart kredītu tirgu.
  •  Krīzes vismazākā ietekme varētu būt vērojama Centrālās Eiropas valstīs. Lielāks risks kredītu ierobežošanas jomā tiek prognozēts Dienvidaustrumeiropas reģiona valstīs, Baltijas valstīs un paplašinātās Eiropas zonas valstīs.
  •  Nozaru līmenī tiek prognozētas pozitīvas perspektīvas; līderpozīcijās joprojām būs vidējā līmeņa progresīvās tehnoloģijas nozares un celtniecības joma.


ASV zemstandarta jeb riskanto kredītu (sub prime) krīzes ietekme uz Centrālās un Austrumu Eiropas valstīm
ASV zemstandarta jeb riskanto kredītu krīze ir atstājusi iespaidu uz globālo darījumu vidi, tāpēc situācija pasaulē tiek raksturota kā nedrošāka, ar mazāku izaugsmi (vai pat lejupslīdi) ASV un eirozonā, zemāku likviditāti un lielākām risku izmaksām.

Kā liecina UniCredit New Europe Research Network (UniCredit grupas Jaunās Eiropas izpētes tīkla) jaunākais pētījums, Centrālās un Austrumu Eiropas valstu reģiona situācija ir pietiekami labvēlīga, lai varētu pārvarēt šīs jaunās problēmas. Pēdējos gados ir sasniegti stabili izaugsmes rādītāji, galvenokārt mājsaimniecību ienākumu un labklājības rādītāju spēcīgās dinamikas, kā arī reģiona uzņēmumu augsto peļņas rādītāju un infrastruktūras projektu apjomu dēļ, kas palielina pieprasījumu pēc investīcijām. Arī banku sektoram bijusi ievērojama nozīme izaugsmes veicināšanā, ņemot vērā iekļaušanos finanšu tirgū pēc aizdevumu apjoma rādītāja attiecībā pret iekšzemes kopproduktu. Šis rādītājs ir pieaudzis no 23 % 2000. gadā līdz 43 % 2007. gadā.

"Tomēr vērojams arī stabilitātes zudums, un tas var kļūt par iemeslu starptautiskai likviditātes krīzei reģionā," atzīst Debora Revoltella, Centrālās un Austrumu Eiropas reģiona UniCredit grupas un Austrijas Bankas kredītpārvaldes galvenā ekonomiste.
Pārejas procesa gaitā dažas valstis iekšzemes kopprodukta pieauguma nodrošināšanai patiešām ir izmantojušas ārējos uzkrājumus. Ievērojams patēriņa apjoms un pieprasījums pēc investīcijām radīja strauji augošu tekošā konta deficītu un vispārēju valsts uzkrājumu deficītu, ko finansējušas tiešās ārvalstu investīcijas, papildus radot arī ārējā parāda palielināšanos. "Ja runājam par starptautisku riska pārvērtēšanas procesu, paļaušanās uz ārējiem uzkrājumiem var radīt kredītu izsniegšanas ierobežošanu, jo ir vērojama vietējo ekonomiku finansēšanas izmaksu palielināšanās tendence," piebilda Debora Revoltella. Pēc UniCredit ekspertu viedokļa, iespējamās grūtības kredītu tirgū vismazāk ietekmēs Centrāleiropas valstis. Polijai, Slovākijai, Čehijas Republikai, Ungārijai un Slovēnijai galvenais uzdevums turpmākajos gados vairāk būs saistīts ar konkurētspējas saglabāšanu, par spīti problēmām ar ražošanas apjomu.

Dienvidaustrumeiropas un Baltijas valstīm, iespējams, nāksies saskarties ar kredītu ierobežošanu. Ja ņem vērā pēdējo gadu straujos attīstības rādītājus un bažas par pārkaršanu, tad atbilstoši Centrālās Bankas pieņēmumam tas būtu likumsakarīgs un pat pozitīvs iznākums, lai varētu atgūt zaudēto līdzsvaru. Arī paplašinātās Eiropas zonas valstis ir atkarīgas no starptautiskā risku pārvērtēšanas procesa. Kazahstānā iespējama likviditātes krīze. Krievijā un Ukrainā var rasties finansējuma problēmas. “Tomēr mēs ceram, ka resursu un saistību apjoms būs pietiekams, lai saglabātu ilgtermiņa ekonomikas potenciālu Kazahstānā, kā arī novērstu pat īslaicīgu vērā ņemamu lejupslīdi abās pārējās valstīs,” skaidro D. Revoltella. Turciju, kaut gan arī tajā saglabājas atkarība no kapitāla tirgus nepastāvības, salīdzinoši mazāk apdraud ar banku sistēmu saistītās kredītu tirgus problēmas.

Kopumā ņemot, Centrālās un Austrumu Eiropas reģiona valstis turpina uzrādīt labus rezultātus, pat ja ir nokavēts pieauguma cikla sākums. UniCredit paredz, ka salīdzinājumā ar 2007. gadā prognozēto 6,6 % pieaugumu 2008. un 2009. gadā gaidāms atbilstoši 5,9 % un 5,6 % pieaugums.
“Jaunā starptautiskā ekonomiskā vide rada papildu izaicinājumu, bet, iespējams, tas veiksmīgi palīdzēs novērst radušās līdzsvara problēmas, ko dažām valstīm vajadzētu uztvert kā pozitīvu zīmi,” secina D. Revoltella.

Pozitīvas perspektīvas sektoru līmenī
“Centrālās un Austrumu Eiropas valstu reģions kļūst par Eiropas industrijas ražotājspēku, un izaugsmes tempu samazināšanās ne tikai pasaulē kopumā, bet arī Eiropā var veicināt šo procesu,” uzskata Debora Revoltella. “Iespējams, starptautiskās uzņēmējsabiedrības, kas darbojas reģionā, mēģinās saglabāt savu rentabilitāti, maksimāli izmantojot tās priekšrocības, ko sniedz atrašanās konkrētajā reģionā, un līdz ar to savu komercdarbību vēl vairāk novirzot uz Centrālās un Austrumu Eiropas valstu ražotnēm.”

Pēc ekonomistu vērtējuma, 2008.–2009. gadā ieguvēji būs vidējā līmeņa progresīvo tehnoloģiju ražošanas sektori, kas saistīti ar investīciju un starpproduktu ražošanu. Debora Revoltella atzīst: “Šiem sektoriem raksturīgs lielāks ražīgums, spēcīgāka orientācija uz eksportu un lielāka tiešo ārvalstu investīciju intensitāte.” Pie veiksmīgiem sektoriem Centrālās un Austrumu Eiropas valstu reģionā tiek ierindoti arī celtniecība un nekustamo īpašumu sektors. Pēc UniCredit Group ekspertu viedokļa, šo sektoru pozitīvā attīstība turpināsies, par spīti kredītu tirgus riskam. Tas skaidrojams ar iekšzemes rādītāju ietekmi uz vietējo tirgu un reģionā vēl arvien vērojamo nepietiekamo nodrošinājumu vairākos segmentos. Un, kaut arī sektora vērtējums ir pozitīvs, UniCredit eksperti brīdina, ka pienācis laiks daudz apdomīgāk izvēlēties potenciālos projektus.

UniCredit grupa
UniCredit grupa darbojas 23 valstīs, tai ir vairāk nekā 40 miljoni klientu, 9000 filiāļu un apmēram 170 000 darbinieku, un tās kopējais aktīvu apjoms 2007. gada 30. jūnijā bija 1,018 miljardi eiro (pro forma).
2007. gada 1. oktobrī apvienojoties ar kompāniju Capitalia, UniCredit ievērojami palielināja savu ietekmi Itālijā, kura līdz ar Vāciju, Austriju un citām Centrālās un Austrumu Eiropas reģiona valstīm ir viena no grupas galvenajām tirgus valstīm.
Centrālās un Austrumu Eiropas valstu reģionā UniCredit ir lielākais starptautiskais tīkls, kas darbojas banku sektorā, ar vairāk nekā 3700 filiālēm un tirdzniecības vietām, kur vairāk nekā 76 000 darbinieku apkalpo apmēram 27 miljonus klientu.

Latvijā UniCredit Group pārstāv AS "UniCredit Bank”.
www.unicreditbank.lv

Papildu informācijai:

Communications CEE
Kristīna Bišofa
Telefons: +43 50505 57126
E-pasta adrese: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses